Política

Salvador Illa (PSC)

Illa s’ofereix a negociar el pressupost davant un govern “trencat”

El cap de l’oposició, el socialista Salvador Illa, posa l’èmfasi en la mala relació entre ERC i Junts per dibuixar un govern dividit i trencat que no pot afrontar els reptes del país. I, tot i que no ho va explicitar ahir en la seva intervenció al Parlament, també va aprofitar les diferències estratègiques de la majoria independentista per oferir al president Aragonès el seu suport per aprovar el pressupost del 2022 si es confirma el desacord actual de la CUP amb el govern. De fet, Illa va apel·lar a la suposada moderació i al pragmatisme del conseller d’Economia, Jaume Giró, per demanar-li que “no cal semblar el més independentista” de tots tenint en compte que Giró manté la prioritat d’un acord pressupostari amb la CUP.

Illa sosté que el govern “no va, no funciona” quan “Catalunya està molt pitjor que el que li correspon per capacitat, per potència”. Pel líder socialista, el país està “socialment dividit” des del “fracàs col·lectiu” del procés del 2017. En una actitud que adopta de tant en tant per reforçar la seva figura de president alternatiu, Illa va dibuixar un país “desanimat” on no estan bé ni “l’esperit de país” que reivindicava el president Pujol ni la “moral col·lectiva” a què apel·lava el president Maragall. Tot i agrair a Aragonès canvis “tímids i menors” en el seu full de ruta independentista, li va advertir que la independència és un “objectiu irreal, impossible d’assolir”.

Illa també reconeix a Aragonès l’esforç per dialogar tot i les “desavinences greus” que això li suposa amb els socis de govern de Junts per Catalunya. Però va insistir al president que ha de convocar també la taula de partits catalans. És en aquesta qüestió on el líder socialista va fer una crida directa al president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, per retreure-li l’absència del seu partit a la taula de diàleg entre la Generalitat i La Moncloa: “Aquí s’ha de moure vostè, no veu que no és possible que no enraonem?”. Illa feia extensiva la crida al diàleg entre partits catalans als líders de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i del PP, Alejandro Fernández, que també s’oposen a la taula de partits. En la seva diagnosi d’un govern “trencat” que no funciona, Illa va furgar també en les diferències entre ERC i Junts per l’ampliació de l’aeroport del Prat. Després de concloure que “és difícil prendre’s seriosament” el pla de govern d’Aragonès quan les divergències amb Junts per l’aeroport evidencien un executiu que té “danyada la credibilitat”, Illa va oferir al president la mà del PSC per tirar endavant el pressupost del 2022 si no té garantida la majoria amb la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona