Política

El Parlament demana la fi de la repressió i expressa el seu suport “explícit” a Puigdemont

La cambra exigeix que “cessin les ingerències” del govern espanyol a la justícia

El Parlament ha aprovat aquest dijous demanar al Govern que insti l’Estat a “posar fi a la repressió de l’independentisme”, que busqui “els mecanismes adients” per aconseguir el sobreseïment total de les causes i l’“immediat alliberament” dels represaliats.

La cambra ha donat llum verda a una proposta de resolució presentada conjuntament per ERC i JxCat, que ha comptat amb l’aval d’aquests dos grups i l’abstenció de la CUP. També ha aprovat una iniciativa on es dona suport “explícit” a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, aquesta amb els vots favorables de la CUP, a banda dels dels dos partits de Govern.

La cambra ha avalat exigir que “cessin les ingerències” del govern espanyol davant les instàncies jurisdiccionals i el TC que “pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels representants de Catalunya que va ser expressada al referèndum d’autodeterminació de l’1-O”.

En el marc del debat de política general, el Parlament també ha aprovat denunciar les actuacions “irregulars” de policies i tribunals espanyols per criminalitzar l’independentisme, així com “la manca d’imparcialitat” dels poders de l’Estat i de les forces policials a l’hora d’investigar “indiscriminadament” activistes i “crear relats tergiversadament criminalitzats per presentar acusacions com a actes de terrorisme de legítimes accions de protesta”.

També es denuncia “l’ús estratègic” del sistema judicial per perseguir líders independentistes, i posa com a exemple la detenció de Carles Puigdemont a l’Alguer, i es constata la “disparitat de criteris” de la justícia espanyola amb l’europea.

A més, s’ha aprovat instar els diputats a crear una Comissió de Seguiment de l’informe de l’Assemblea de representants del Consell d’Europa, que reclama l’alliberament dels presos, i modificar el Reglament del Parlament perquè s’articulin mecanismes específics de protecció dels drets dels diputats.

En el cas de Puigdemont, s’ha aprovat donar-li “suport explícit” i denunciar que tant ell com la resta d’exiliats “han estat perseguits per operacions d’Estat” i se’ls ha vulnerat “permanentment” els drets civils i polítics. També s’ha reivindicat la seva tasca al davant del Consell per la República. El Parlament també ha defensat la necessitat de preservar la independència judicial a tots els països de la UE.

En canvi, no s’ha aprovat una iniciativa de la CUP que proposava que el Parlament es comprometés a donar “tot el suport necessari” a tots els represaliats polítics dels països Catalans i on s’instava el Govern a fer el mateix, especialment amb els 13 CDR detinguts el 23-S.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona