Política

El Parlament demana la fi de la repressió i expressa el seu suport “explícit” a Puigdemont

La cambra exigeix que “cessin les ingerències” del govern espanyol a la justícia

El Parlament ha aprovat aquest dijous demanar al Govern que insti l’Estat a “posar fi a la repressió de l’independentisme”, que busqui “els mecanismes adients” per aconseguir el sobreseïment total de les causes i l’“immediat alliberament” dels represaliats.

La cambra ha donat llum verda a una proposta de resolució presentada conjuntament per ERC i JxCat, que ha comptat amb l’aval d’aquests dos grups i l’abstenció de la CUP. També ha aprovat una iniciativa on es dona suport “explícit” a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, aquesta amb els vots favorables de la CUP, a banda dels dels dos partits de Govern.

La cambra ha avalat exigir que “cessin les ingerències” del govern espanyol davant les instàncies jurisdiccionals i el TC que “pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels representants de Catalunya que va ser expressada al referèndum d’autodeterminació de l’1-O”.

En el marc del debat de política general, el Parlament també ha aprovat denunciar les actuacions “irregulars” de policies i tribunals espanyols per criminalitzar l’independentisme, així com “la manca d’imparcialitat” dels poders de l’Estat i de les forces policials a l’hora d’investigar “indiscriminadament” activistes i “crear relats tergiversadament criminalitzats per presentar acusacions com a actes de terrorisme de legítimes accions de protesta”.

També es denuncia “l’ús estratègic” del sistema judicial per perseguir líders independentistes, i posa com a exemple la detenció de Carles Puigdemont a l’Alguer, i es constata la “disparitat de criteris” de la justícia espanyola amb l’europea.

A més, s’ha aprovat instar els diputats a crear una Comissió de Seguiment de l’informe de l’Assemblea de representants del Consell d’Europa, que reclama l’alliberament dels presos, i modificar el Reglament del Parlament perquè s’articulin mecanismes específics de protecció dels drets dels diputats.

En el cas de Puigdemont, s’ha aprovat donar-li “suport explícit” i denunciar que tant ell com la resta d’exiliats “han estat perseguits per operacions d’Estat” i se’ls ha vulnerat “permanentment” els drets civils i polítics. També s’ha reivindicat la seva tasca al davant del Consell per la República. El Parlament també ha defensat la necessitat de preservar la independència judicial a tots els països de la UE.

En canvi, no s’ha aprovat una iniciativa de la CUP que proposava que el Parlament es comprometés a donar “tot el suport necessari” a tots els represaliats polítics dels països Catalans i on s’instava el Govern a fer el mateix, especialment amb els 13 CDR detinguts el 23-S.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia