Política

El TC avala per unanimitat la vigència de les euroordres contra Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig

El ple del tribunal desestima els recursos de súplica i la sol·licitud de cautelars i confirma la decisió del Suprem de no suspendre les ordre de detenció

El Constitucional considera que suspendre mesures cautelars suposaria resoldre anticipadament el fons de l'assumpte

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat per unanimitat la vigència de les ordres de detenció nacionals, europees i internacionals dictades pel Tribunal Suprem espanyol contra el 130è president de Catalunya, Carles Puigdemont, i els consellers destituïts pel 155 Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

El ple del tribunal de garanties ha desestimat els recursos de súplica i la sol·licitud de mesures cautelars contra les resolucions del Suprem de 14 d’octubre i 4 de novembre de 2019, per les quals s’acordava emetre ordres de detenció contra els quatre polítics independentistes. La sentència confirma la decisió de l’alt tribunal espanyol, adoptada el 16 de març passat, de no suspendre preventivament les ordres de detenció inaudita parte.

Els magistrats del TC entenen que la decisió del Suprem va ser respectuosa amb el dret a la tutela judicial efectiva del recurrent. Així mateix, consideren que no es va vulnerar el dret a la tutela cautelar perquè el tribunal va obrir, simultàniament, una peça separada de mesures cautelars subjecta a un procediment contradictori.

El TC justifica la decisió de no suspendre la vigència de les ordres de detenció en una consolidada doctrina constitucional, que nega la suspensió cautelar en el procediment d’empara de les mesures provisionals privatives de llibertat o que puguin tenir un impacte en el dret a la llibertat personal.

En aquest sentit, el TC afirma que suspendre en la peça de cautelars del recurs d’empara una mesura cautelar adoptada per un òrgan de la jurisdicció ordinària i que conforma l’objecte principal d’aquest recurs d’empara, suposaria una resolució anticipada del fons del recurs.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona