Política

Tret de sortida a la negociació del pressupost

El govern fixa el sostre de despesa no financera en 29.326 milions d’euros

El govern va obrir ahir el ball del pressupost amb l’aprovació del sostre de despesa no financera de la Generalitat per al 2022, que es fixa en 29.326 milions d’euros, més de 1.800 milions més que el límit establert el 2020, quan es van aprovar els últims comptes. Amb aquest primer pas necessari, la negociació del pressupost comença a caminar. El càlcul s’ha fet a partir de l’estimació d’ingressos per a l’any vinent, que inclou les bestretes del model de finançament, comunicades pel Ministeri d’Hisenda, i la compensació per la pèrdua de recursos que el canvi del sistema immediat d’informació (SII) de l’IVA ha comportat per a les comunitats. Segons va explicar ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després de la reunió del Consell Executiu, aquesta darrera xifra encara no ha estat comunicada oficialment, de manera que el Departament capitanejat pel conseller Jaume Giró ha hagut de fer una estimació. El govern recorda que Hisenda va suspendre les regles fiscals a causa de la pandèmia i que en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del 28 de juliol va fixar una taxa de referència del dèficit per a les autonomies del 0,6% del PIB. Aquesta taxa és la que determina l’import del finançament del fons de liquiditat i la que s’utilitza per calcular el límit de despesa per al 2022.

El govern de Pere Aragonès i Jordi Puigneró treballa perquè la CUP, soci parlamentari prioritari, doni suport al pressupost, mentre el PSC s’ofereix a negociar-lo si no hi ha acord entre les tres forces independentistes. La previsió és que el govern aprovi els comptes tan aviat com sigui possible; el conseller d’Economia i Hisenda va parlar d’aquest mateix mes d’octubre. Posteriorment començarà el tràmit parlamentari.

D’altra banda, la portaveu del govern va advertir que el sostre de despesa està subjecte a canvis, per variacions en els ingressos tributaris, en les transferències de l’Estat per finançar les competències transferides o per ajustos comptables relacionats amb el sistema europeu de comptes, a part de variacions eventuals en els ingressos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona