Política

L’Estat demana 3 anys de presó per a un votant

El veí de Sant Andreu de la Barca i un agent van caure rodolant al terra

El jutjat penal número 2 de Barcelona va jutjar ahir el primer dels sis votants detinguts durant l’1-O del 2017, per a qui l’advocada de l’Estat va demanar tres anys de presó i una multa per un delicte d’atemptat a l’autoritat i un de lesions lleu, un càstig més alt que el demanat per la fiscal: 18 mesos de presó. La defensa, exercida pel penalista Àlex Solà, va sol·licitar la seva absolució.

Els fets van passar a l’entrada del CAP de Sant Andreu de la Barca, on uns trenta veïns van posar-se davant per evitar l’entrada d’agents de la Guàrdia Civil a la cerca d’urnes. Hi va haver un forcejament i l’acusat va caure rodolant escales avall amb un agent i, al terra, va ser detingut per tres agents més. En el judici, Robert Pasqual va negar haver agredit cap agent i va assegurar que els agents, vinguts de Sevilla, van dir-li “sense cap respecte”: “Entrarem a les males o a les pitjors”, i que el van “empentar enfora”. Una afirmació que van corroborar quatre veïns més, també “expulsats a empentes” i que van repetir que hi eren “per votar”, a les incisives preguntes de la fiscal. El sergent de la Guàrdia Civil amb qui primer es va trobar l’acusat va assegurar que “fins a tres cops” els va demanar que s’apartessin i que “actuaven per ordre judicial del TSJC”, reafirmat per quatre agents més. Un agent va explicar que l’acusat va agafar pel cinturó el sergent, i ell el va treure però el veí el va “escometre”, van caure per les escales i el veí “el va intentar ofegar amb un colze” i va demanar ajuda a altres companys, que van assegurar que l’home feia “una gran força” i va mossegar un d’ells, que “gràcies a Déu”, segons l’advocada de l’Estat, duia guants protectors i no el va lesionar. Un vídeo mostra l’acció de la Guàrdia Civil, que fins i tot arrenca una porta del centre, i el forcejament.

Solà va retreure a la fiscal que digués que “l’1-O era il·legal, quan el TC només l’havia suspès i no es va prohibir votar”. L’advocat hi va afegir que, si hi havia més de 20 veïns concentrats, “exercien el seu dret de manifestació, no suspès, i que s’hauria d’haver respectat sense entrar a sang i foc”. Va assegurar que l’agent lesionat a la cuixa es va clavar un mosquetó en la caiguda i que no va ser per acció del veí. I que l’Audiència de Barcelona ha de resoldre l’acusació de lesions del veí contra l’agent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia