Política

El Govern titlla la nova llei espanyola d’habitatge de “decebedora i recentralitzadora”

El projecte de llei que ha aprovat el consell de ministres genera les crítiques de les entitats

La llei estatal d’habitatge, la primera de la democràcia, suavitza la norma catalana que el govern espanyol ha portat al TC sense demanar-ne la suspensió automàtica

La portaveu del govern, Patricia Plaja, ha valorat la nova llei espanyola d’habitatge, i ha apuntat que és “decebedora i recentralitzadora”. De fet, Plaja ha subratllat que l’Estat “desaprofita una bona oportunitat”, perquè no hi ha inclòs “cap mesura” que eviti desnonaments. Així, el Govern considera que la norma “no servirà” per fer front a les urgències en matèria d’habitatge.

Plaja ha asseverat que l’Estat tenia una “bona oportunitat” per implementar mesures “valentes i eficaces”. En aquest sentit, la portaveu ha criticat que Madrid hagi “desaprofitat” l’ocasió perquè “no ha inclòs cap mesura que eviti desnonaments” i a més “rebaixa” el que estableix la normativa catalana en defensa del lloguer social.

El Govern ha insistit aquest dimarts que els pressupostos espanyols son “insuficients” per Catalunya. Així ho ha apuntat la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d’aquest migdia a Palau, posterior al Consell Executiu. Així mateix, Plaja ha argumentat que els comptes estatals no arriben al nivell d’inversió que el país “mereix”.

La llei del govern espanyol

El govern espanyol ha aprovat en el Consell de Ministres d’aquest dimarts l’avantprojecte de llei d’habitatge que permet declarar zones tensionades en què es limiti el preu del lloguer i que n’incentiva la reducció amb deduccions fiscals als propietaris. El text arriba després de prop d’un any de bloqueig per la manca d’acord entre PSOE i Unides Podem sobre la regulació de preus dels arrendaments i entre crítiques dels col·lectius pel dret a l’habitatge, que denuncien que conté mesures “altament insuficients” que no donen “garanties reals”. A partir d’ara, la norma haurà de passar el tràmit parlamentari al Congrés -on podria patir modificacions- amb la previsió que s’aprovi el segon semestre de 2022.

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha afirmat en roda de premsa després del Consell de Ministres que és una llei “històrica” que “compleix amb els compromisos” assumits pel govern espanyol. Sánchez ha defensat que és una norma “garantista” que protegeix tant a l’arrendatari com al propietari i que “en cap cas suposa una invasió de competències” autonòmiques.

Sánchez ha assegurat que la llei “consagra el dret a l’habitatge” i el configura “com el cinquè pilar de l’estat del benestar”. La titular de Transports ha avançat que l’avantprojecte es tramitarà d’urgència al Congrés perquè es remeti a la cambra baixa abans que acabi l’any.

El text deixa en mans de les autonomies la possibilitat de demanar que es declarin zones tensionades als seus territoris per un període màxim de tres anys. En aquestes zones els grans tenidors, és a dir, propietaris amb més de deu habitatges, hauran d’abaixar els lloguers en funció d’un índex que el govern espanyol haurà d’elaborar en els 18 mesos posteriors a l’entrada en vigor de la norma.

En paral·lel, els petits tenidors hauran de congelar preus i tindran beneficis fiscals si els redueixen. El text planteja una reducció de fins al 90% de l’IRPF si l’arrendador rebaixa un 5% el lloguer -inicialment s’havia difós que l’acord entre socis era per a rebaixes del 10% del lloguer- i deduccions del 70% si l’habitatge es lloga a joves d’entre 18 i 35 anys. Els arrendataris també podran demanar una pròrroga de contracte en les mateixes condicions.

En els nous contractes, també s’haurà de mantenir el preu, però s’estableixen excepcions. Si el propietari ha fet reformes substancials o ofereix un contracte per a un període d’almenys deu anys podrà augmentar el lloguer fins a un 10%. Les zones tensionades seran aquelles en què el cost de la hipoteca o lloguer sumat a les despeses de subministraments superi el 30% dels ingressos mitjans de les llars o en què els preus hagin augmentat almenys un 5% en els últims cinc anys.

A banda, la llei inclou una reserva del 30% de totes les promocions per a habitatge protegit i defineix un impost per als habitatges buits a través d’un recàrrec de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) que podrà arribar fins al 150% i que podran aplicar els ajuntaments.

Llei catalana

Menys ambiciosa que la catalana

La llei estatal d’habitatge, la primera de la democràcia, suavitza la norma catalana que el govern espanyol ha portat al Tribunal Constitucional sense demanar-ne la suspensió automàtica. De fet, el sector immobiliari considera que la del govern espanyol és “més equilibrada” que la catalana per elements com les bonificacions fiscals.

La norma catalana de lloguers estableix que la declaració de mercat d’habitatge tens pot allargar-se cinc anys i en aquestes zones el preu del lloguer s’ha de fixar en funció de l’índex de referència de l’Agència d’Habitatge de Catalunya. El Govern va avançar que miraria “amb lupa” que la llei estatal no envaeixi les seves competències.

Crítiques de les entitats

Entitats pel dret a l’habitatge com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el Sindicat de Llogateres o el Moviment Ningú Sense Llar, entre altres, van demanar ahir dilluns que es retardés l’aprovació de la llei en el Consell de Ministres fins que inclogui “garanties reals”. Els col·lectius veuen la regulació de lloguers de la norma “ineficient” i lamenten que no resol les problemàtiques dels desnonaments o del sensellarisme.

Unides Podem, ERC, JxCat, CUP i altres partits sobiranistes van registrar al Congrés un text alternatiu elaborat per les entitats, que reclamen a aquestes formacions que segueixin donant-hi suport i esmenin el text aprovat pel govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Els diputats francesos aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid