Política

El Govern aprova un nou pla de seguretat viària que planteja reduir un 15% les víctimes mortals fins al 2023

El document concreta reduccions de la mortalitat en els col·lectius més vulnerables

L’executiu es dota d’un codi ètic que defineix els valors que han de guiar l’actuació dels servidors públics

El Govern ha aprovat aquest dimarts el Pla de Seguretat Viària (PSV) 2021-2023, que planteja reduir un 15% les víctimes mortals en aquest trienni. L’objectiu per al decenni 2020-2030 és la reducció del 50% de víctimes mortals i arribar a les zero víctimes el 2050. El nou pla concreta en accions el Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible 2021-2030, aprovat el gener passat. El pla es marca es marca també reduir un 12% els ferits greus. Contempla altres objectius concrets com reduir un 18% els infants morts, un 12% les víctimes d’atropellament, un 6% els ciclistes morts i ferits greus, un 3% els morts entre gent gran, un 6% els morts i ferits greus entre motoristes i un 6% en trajectes in itinere.

D’altra banda, es marca l’objectiu d’assolir una mobilitat prioritàriament senes efectes contaminants.

El pla s’estructura en els sis eixos estratègics del pacte nacional. Entre d’altres, repensar l’espai públic, d’adaptar les polítiques de seguretat viària i de crear estratègies sensibilitzadores o desenvolupar espais de cooperació entre els diferents sectors implicats en la mobilitat intel·ligent. Aquests eixos es despleguen en 223 accions. Per aquest any hi ha programades 695 activitats per promoure la mobilitat segura i sostenible i reduir el sinistres viaris amb víctimes.

Entre les accions previstes, destaquen les dirigides als col·lectius vulnerables. Entre aquestes hi ha ampliar l’espai destinat als vianants mitjançant la pacificació del trànsit i l’extensió de les illes per a vianants; establir itineraris segurs per a ciclistes en vies interurbanes; i oferir formació per als usuaris dels vehicles de mobilitat personal, entre d’altres.

Pel que fa a l’atenció a les víctimes d’accident de trànsit, s’incorpora oferir serveis a les víctimes greus dels sinistres viaris i també ampliar l’atenció psicològica immediata oferta pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a les víctimes greus menors d’edat per sinistres viaris.

En l’àmbit municipal, es preveu la creació d’un consell de viles, pobles i ciutats com a òrgan d’intercanvi de bones pràctiques en mobilitat urbana, i en aquest terreny, des del Servei Català de Trànsit (SCT) es promourà una línia d’ajuts i subvencions als ens locals per poder realitzar actuacions vinculades a la mobilitat segura i sostenible, intel·ligent i de pacificació del trànsit. Es continuarà promovent també la redacció de plans locals de seguretat viària.

Codi ètic

El Govern també ha aprovat l’adopció del Codi ètic del servei públic a Catalunya, que assenyala els valors i els principis que han d’orientar l’actuació dels servidors públics en l’exercici de les seves funcions. El Codi pretén, així, contribuir a impulsar la “millora de la qualitat democràtica” i la “recuperació de la confiança” de la ciutadania en les institucions. S’adreça al conjunt de persones les tasques de les quals són atendre i satisfer les necessitats d’interès general, i és aplicable als membres del Govern, alts càrrecs, personal directiu i treballadors de l’Administració de la Generalitat i de les entitats del seu sector públic. Com a codi ètic defineix principis i valors, però no conductes concretes.

En aquest sentit, aspira a ser un marc ètic comú, el més general i transversal possible, per a totes les administracions i organitzacions que presten serveis públics a Catalunya, compatible amb els codis ètics i de conducta d’àmbits específics ja existents o que es puguin desenvolupar en el futur.

L’Acord de Govern aprovat aquest dimarts preveu l’elaboració d’un pla d’acció per al desplegament del Codi ètic a la Generalitat en el termini de sis mesos i el lliurament del document al Parlament de Catalunya perquè les administracions locals, les universitats i altres institucions i entitats puguin adoptar-lo a través dels seus propis procediments. Alhora, el Govern es compromet a promoure’n l’adhesió de les organitzacions privades que presten serveis públics per compte de l’Administració.

El Codi ètic és un element clau de les polítiques d’integritat del Govern de la Generalitat, alineat amb els objectius de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, i forma part de l’Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Elena compareixerà dilluns al Parlament per explicar els canvis als Mossos

Barcelona

Diversos periodistes planten Macron a l’Eurocambra per no respondre a preguntes

Brussel·les

Larrosa, disposat a presentar una moció de censura a l'alcalde Pueyo

Lleida

El TEDH desestima el recurs dels joves d’Altsasu

Brussel·les

Rufián augura un “front comú” dels socis d’esquerres contra la reforma laboral de Díaz

madrid

El Tribunal de Cassació de Bèlgica demana examinar si es pot extradir Valtònyc per insults i injúries comunes

brussel·les

Autocrítica de la CUP sobre els privilegis al Parlament: “No ho hem fet prou bé”

barcelona

La Sindicatura de Comptes va demanar al Parlament diversos cops que “s’arreglés” la llicència per edat

barcelona

Borràs assegura que la Mesa del Parlament tenia els detalls

barcelona