Política

La Mesa del Parlament no entra a debatre el contingut de l’informe dels lletrats sobre la reforma del reglament

L’òrgan decideix enviar el document a tots els grups parlamentaris

L’escrit dels serveis jurídics proposa eliminar l’article de l’actual redactat que podria suspendre Borràs

La Mesa del Parlament no ha entrat a debatre aquest dimarts l’informe del lletrats sobre la reforma del reglament de la cambra. L’òrgan ha rebut el document i ha decidit que el farà arribar a tots els grups parlamentaris.

Entre altres mesures, els serveis jurídics proposen eliminar l’actual redactat de l’article 25.4, amb el qual es podria suspendre la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que té una causa judicial oberta per presumpte fraccionament en l’adjudicació de contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Per impulsar una reforma del reglament s’ha de debatre a la Comissió del Reglament i si s’arriba a un acord s’hauria de votar la reforma al ple del Parlament i ser aprovada per majoria absoluta.

Segons fonts coneixedores de la reunió de la Mesa, el document de 180 pàgines dels lletrats no ha suscitat gens d’unanimitat dels grups. ERC, PSC, CUP, Cs i Vox creuen que el document no fa propostes tècniques sinó que va més enllà i fa propostes polítiques. A més, defensen que és a la Comissió del Reglament on s’ha de debatre aquesta qüestió.

Fonts pròximes a la presidenta del Parlament asseguren que l’informe dels lletrats no és cap sorpresa perquè la Mesa de l’1 de setembre va acordar per unanimitat que es redactés. En canvi, ERC creu que va ser una conversa més aviat informal, en la qual només es va dir que els lletrats farien arribar un recull de propostes per actualitzar el reglament del Parlament.

L’informe dels lletrats es va incorporar a l’ordre del dia de la Mesa ahir a la tarda, poc abans de les tres, i només es va enviar als grups que formen part de la Mesa. És per això que alguns partits han fet preguntes sobre aquesta qüestió a la Junta de Portaveus, i se’ls hi ha respost que els hi enviaran el document complert.

La Mesa, d’acord amb la Junta de Portaveus, sí que ha aprovat l’ordre del dia del ple del Parlament de la setmana que ve. Es farà el debat a la totalitat del Projecte de llei de la ciència de Catalunya i de la proposició de llei per a la internacionalització del transport sanitari (CUP).

L’ordre del dia del proper ple també inclou el debat i la votació del decret llei sobre l’increment retributiu per a l’any 2021 i la recuperació parcial de l’import de la paga extraordinària de l’any 2014 per al personal del sector públic de la Generalitat. La cambra debatrà i votarà una proposta d’ECP i Cs per crear una comissió d’investigació sobre la gestió de les residències per a gent gran, i una del PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP i ECP per crear una comissió específica per a la tramitació de textos consolidats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia