Política

ERC avisa Sánchez que no esperi que li ho aprovi tot només per por a les dretes

Els pressupostos tomben els vets al Congrés amb més vots que la investidura

Rufián: “Cabregen massa gent, no sé si els queda gasolina per al viatge”

L’endemà d’intervenir al Congrés els partidaris de tombar els pressupostos estatals del 2022 –entre ells, Junts i la CUP–, ahir va ser el torn dels que no han presentat esmena a la totalitat, i el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va alertar que va venir de l’últim quart d’hora que no ho fes. El dia que ERC –i el PDeCAT, el PNB i EH Bildu– va aplanar la tramitació dels comptes i va obrir pas al tràmit de les esmenes parcials, Rufián va protagonitzar un toc d’atenció públic a Pedro Sánchez per la “supèrbia” de negociar els suports sempre en l’últim minut i va advertir que no esperi que ERC li ho aprovi tot només per por a l’arribada del PP i Vox a La Moncloa. “Obliden que encara depenen dels mateixos i de les mateixes per les mateixes coses i obliden que comencen a tenir gent molt cabrejada, massa cabrejada. Senyors del govern: calculin bé les seves forces perquè jo no sé si els queda gasolina als motors per a tant viatge”, alertava Rufián abans de l’equador de la legislatura. Sánchez, però, va derrotar els set vets als pressupostos –a més de Junts i la CUP, hi havia els del PP, Vox, Cs, Foro i Coalició Canària– i ho va fer amb 188 vots contra 156, amb la fita de conquistar ara 21 més que en la investidura que ell va haver de superar per un sol vot (167 a 165).

Al final de la votació i quan ja se n’anava cap al cotxe oficial, Sánchez va voler tenir un gest afectuós amb Rufián encaixant-li la mà al pati i fregant-li l’espatlla al pati del Congrés, però a l’hemicicle el to va ser dur. “El seu motor és la por, que tinguem por a aquesta gent, i els tenim por”, va dir Rufián, tot assenyalant els escons del PP i Vox. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va recollir el fil de Rufián: “Som molt conscients que no tenim mai un xec en blanc, ja ens agradaria que algú ens el donés. Suem la samarreta cada vegada que saltem al terreny de joc.”

L’endemà de ser acusat per Junts d’entregar “un xec en blanc a canvi de res”, Rufián s’hi va tornar: “Catalunya és molt més que una discussió entre ERC i Junts, i mentre ens barallem pel passat i pel present, més futur regalem a altres.” “Qui qualifiqui això d’inútil o digui que és a canvi de res, fa molt que s’asseu en un escó i que es mou en cotxe oficial i viu a Twitter”, va etzibar Rufián a Junts. El retret volia ser una al·lusió a Convergència, però va deixar fred el grup de Junts perquè Míriam Nogueras va arribar al Congrés el mateix dia que Rufián i ni ella ni Josep Pagès han tingut mai cotxe oficial. “Ser independentista no et fa ni més ni menys català”, va sentenciar. A Podem, Jaume Asens va culpar Junts de votar el mateix que Vox. Ferran Bel (PDeCAT), al seu torn, entenia l’esmena del PP i Vox però no la de Junts, i el seu comentari va ser aplaudit pels diputats d’ERC. Els comptes passen ara a la ponència i a la comissió a partir del 19 de novembre per entrar en el detall de les esmenes parcials.

Recel al català en la llei de l’audiovisual per “inversions”

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va justificar ahir la reticència del PSOE a introduir la protecció del català a la llei de l’audiovisual per “no foragitar l’arribada d’inversions”. “No és un problema que el govern no tingui clar que constitucionalment té l’obligació de protegir la cultura i les llengües cooficials, és una qüestió molt més pragmàtica”, va adduir Montero durant el debat amb Gabriel Rufián (ERC) sobre els pressupostos estatals del 2022. “No s’incorpora res a textos legals que pugui dificultar inversions”, va reblar.

La ministra Montero, no obstant això, va confirmar a ERC que s’introduiran quotes per protegir les llengües cooficials i que correspondrà als de Rufián el protagonisme en la redacció de la nova llei de l’audiovisual, precisament la condició que va posar ERC per no registrar una esmena a la totalitat. “A veure si aconseguim obrir algun telenotícies amb aquest tall de veu seu”, va desitjar Rufián.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia