Política

Birmània condemna a 11 anys de presó un periodista

Els colpistes responen a les sancions de Biden engarjolant un nord-americà

Amenaces a la dissidència interna

Un tribunal militar de Birmània va condemnar ahir a 11 anys de presó el periodista nord-americà Danny Fenster, en el que és un altre desafiament de la junta birmana a la llibertat de premsa i d’informació i a les sancions de la comunitat internacional pel cop d’estat i la repressió.

En un obscur procés judicial, Fenster ha estat sentenciat a tres anys pel càrrec de deslegitimació dels colpistes. A tres anys més per associació il·legal, i a cinc anys més de presó per haver trencat la llei d’immigració, segons el portal de notícies Frontier, amb seu a Birmània i per al qual treballa Fenster. El periodista, de 37 anys, va ser detingut el maig passat, quan intentava sortir del país per esquivar la repressió, i aquesta mateixa setmana ha estat acusat de sedició i terrorisme. Si és trobat culpable d’aquests dos suposats càrrecs la seva condemna podria allargar-se molts anys. L’acusació va basar els primers càrrecs en el fet que estava treballant per a una publicació en llengua anglesa que va ser il·legalitzada després del cop d’estat de l’1 de febrer passat. Fenster va començar a treballar aleshores per a Frontier. El seu director ha assegurat que “no hi ha cap prova contra ell, com ha demostrat el seu equip legal”.

La sentència es va fer pública després d’un judici a porta tancada dins de la mateixa presó, on Fenster està detingut, el penal d’Insein, a la ciutat de Rangun, juntament amb milers de dissidents.

Cap de turc

La decisió del tribunal militar és un cop a la taula de la junta, que pretén demostrar que no li tremola el pols per condemnar ciutadans estrangers. Més encara, nacionals de la primera potència mundial, que els últims mesos han dictat sancions econòmiques contra la dictadura. L’altre missatge té doble destinatari, cap a la premsa internacional i contra la dissidència democràtica interna, especialment la premsa. Phil Robertson, subdirector de Human Rights Watch (HRW) a l’Àsia, considera la sentència “una farsa de la justícia” perquè l’acusat “no ha fet res que pugui considerar-se un crim. Hauria de ser alliberat i amb permís per marxar del país si ho vol fer”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia