Política

Bielorússia desmantella el campament de migrants

Alemanya ofereix ajuda humanitària però no admet refugiats a la UE

Les autoritats de Bielorússia van desmantellar ahir els campaments on s’havien aplegat milers de migrants, a tocar de la frontera amb Polònia, i els van dur a uns magatzems propers, on les condicions no han de ser tan dures, sobretot per les baixes temperatures que suporten.

Aquest és el primer moviment rellevant sobre el terreny en un conflicte enquistat des de fa dies en què la Unió Europea continua acusant el règim d’Aleksandr Lukaixenko d’haver empès els migrants des del Pròxim Orient fins a la frontera amb la UE per venjar-se de les sancions comunitàries a Minsk.

El trasllat dels migrants a magatzems arriba en una setmana en què s’han multiplicat els esforços diplomàtics per resoldre el conflicte. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha parlat dos cops per telèfon amb Lukaixenko, un líder amb qui els governants europeus eviten fer-hi tractes.

Bielorússia va afirmar ahir que Lukaixenko havia proposat un pla a Merkel per resoldre la crisi, segons el qual la UE acceptaria l’entrada al seu territori de 2.000 migrants, mentre que el govern bielorús es comprometria a retornar-ne a casa seva 5.000.

El ministre alemany de l’Interior en funcions, Horst Seehofer, va aclarir ahir, durant una visita oficial a Varsòvia, que Alemanya no s’ha compromès a acollir un contingent de 2.000 migrants procedents de Bielorússia. “És una notícia falsa,” va dir Seehofer, que va remarcar la necessitat d’oferir ajuda humanitària a les persones atrapades a la frontera, ja que són “instrument d’una pèrfida estratègia”, però sempre en territori bielorús. “El que no farem serà admetre’ls, cedir a la pressió i dir que admetrem refugiats a la UE”, va afegir Seehofer, que va transmetre la idea que no es vol fer el joc a Lukaixenko. Mentrestant, el govern iraquià ha identificat 571 dels seus ciutadans encallats a la frontera entre Bielorússia i Polònia, 431 dels quals van ser evacuats ahir de manera voluntària en un vol noliejat pel govern de l’Iraq. El nombre de ciutadans iraquians, però, podria ser molt superior a aquest. Fonts de la regió autònoma del Kurdistan asseguren que a la zona hi ha entre 7.000 i 8.000 kurds iraquians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia