Política

Crit d’alerta de l’ONU sobre l’agreujament de la crisi humanitària afganesa

Avisa que la fam i el fred amenacen la vida de 3,5 milions de desplaçats i reclama fons urgents

Els refugiats hauran de suportar temperatures de fins a -25 graus

La crisi humanitària de l’Afganistan encara pot anar a pitjor i les principals entitats internacionals coincideixen a assenyalar que, ara per ara, res no evitarà que sigui així. L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (Acnur) advertia ahir que almenys 3,5 milions de persones al país que s’han vist forçades a abandonar casa seva hauran de combatre temperatures de fins a 25 graus negatius durant l’hivern que ara comença, i que hauran de fer-ho sense el refugi ni l’equipament adequats.

Com a resposta, l’entitat ha anunciat l’enviament de cinc avions amb material de protecció hivernal, que aterrarà a països limítrofs i que serà posteriorment traslladat a l’Afganistan per carretera. L’acció, explicada ahir en un comunicat, es fa per intentar aconseguir que milers d’afganesos mantinguin el cos calent, però no evitarà la lluita diària dels 24 milions de persones –un 60% de la població afganesa– que pateixen fam, segons els càlculs de la mateixa ONU.

Altres entitats se sumen al crit d’alerta. El director de Creu Roja a l’est de l’Àsia, Alexander Matheou, ha declarat durant la seva estada al país que l’arribada de l’hivern agreuja les dificultats de la majoria: “Els qui estaven en una situació vulnerable ho estaran encara més; i els qui patien una situació crítica es troben ara en una situació mortal.” Les sanciones imposades contra els talibans han tallat l’accés de les autoritats i del sistema bancari del país al de la resta del món. L’aïllament ha contribuït a fer que el govern es vegi incapaç de pagar els sous dels funcionaris, que fa mesos que no reben la seva remuneració, i ha destruït milers de llocs de treball del mercat laboral. “La unió de tots aquests factors està creant aquesta gran crisi humanitària”, deia Matheou. I hi afegia: “La crisi està empitjorant de forma progressiva.” La falta de finançament ha afectat la xarxa sanitària i centres mèdics a tot l’Afganistan, i alguns han hagut de tancar.

La malnutrició que pateixen els afganesos es veu agreujada per la major sequera en dècades, que afecta el 80% del territori, reduint les collites i deixant sense ingressos les famílies camperoles. Per afrontar la crisi, el Programa Mundial d’Aliments ha reclamat 2.600 milions de dòlars. Mary Ellen McGroarty, directora de l’entitat, ha cridat a “separar la política de les urgències humanitàries de la població”. TOLO, mitjà afganès, recull aquests dies testimonis d’afganesos que es venen les possessions per poder alimentar-se.

“La dona no és una propietat”, diuen els talibans

L’esperat anunci dels talibans sobre si es permet a les dones treballar fora de casa i educar-se va quedar ahir en no res. El document del govern evita pronunciar-se, però de fet ja se’ls han vetat aquests àmbits. El nou govern sap que els drets de les dones són al punt de mira d’Occident, a qui exigeixen ajut humanitari i desbloqueig de comptes bancaris. El text assenyala altres qüestions com ara que “el consentiment de les dones adultes és necessari per al matrimoni, i ningú pot obligar-les a casar-se per coacció o pressió”, tampoc a les vídues, puntualitzen, que tenen dret “a escollir el seu futur”. La dona “no és una propietat, sinó un ésser humà noble i lliure”, anuncien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia