Política

ERC presenta esmenes parcials als pressupostos de l’Estat per la manca d’acord sobre la Llei Audiovisual

Mirella Cortès lamenta que el PSOE mantingui un “mur” en la negociació de les quotes del català, el gallec i el basc a les plataformes audiovisuals

ERC ha advertit aquest dijous el govern espanyol de la possibilitat de no votar els pressupostos generals de l’Estat si no s’assoleix un acord sobre la presència del català a la Llei Audiovisual.

La portaveu dels republicans al Senat, Mirella Cortès, ha intervingut al debat dels pressupostos a la cambra alta per recordar que la seva formació va posar unes “condicions clares” per a la investidura de Pedro Sánchez. Passaven entre altres, per la creació de la taula de diàleg i per tancar el pas a la dreta espanyola. Ara, segons Cortès, “res ens porta a considerar el nostre suport factible a aquests pressupostos”, perquè “el PSOE trenca els marcs d’acord” i “ens veiem obligats a presentar esmenes al Senat”.

Cortès ha recordat que “fa dies” que ERC negocia la Llei Audiovisual amb el govern espanyol, “però sembla que topem amb un mur molt difícil de traspassar”. “La nostra intenció és que el govern doni resposta a les demandes d’ERC per garantir els drets dels catalans i protegir les llengües, però fins ara no ha estat així”.

Per aquest motiu, ERC ha decidit presentar finalment esmenes parcials als pressupostos generals de l’Estat –que estan en tramitació al Senat– per la manca d’acord amb el govern espanyol sobre la Llei Audiovisual.

Els republicans van donar suport als comptes al Congrés a canvi de les quotes per al català, el basc i el gallec a la Llei Audiovisual, però després de l’aprovació dels comptes els socialistes van apuntar que Netflix, HBO i la resta de grans plataformes quedaven fora de l’abast de la Llei. Els vots d’ERC no són imprescindibles a la cambra alta, on el govern de Pedro Sánchez pot tirar endavant els comptes amb el vot d’altres aliats tradicionals.

En un comunicat que han fet públic a les 18.00, hora en què expirava el termini de les esmenes parcials, ERC ha anunciat la presentació d’esmenes tot denunciant que “el projecte de Llei Audiovisual que va aprovar la setmana passada el Consell de Ministres és insuficient per protegir el català”. Les esmenes, segons ERC, evidencien que el seu suport als pressupostos generals de l’Estat “no està garantit”.

“La nostra intenció és que el govern doni resposta a les demandes d’ERC per garantir els drets als catalans i catalanes, així com protegir les llengües minoritàries, i fins ara no ha estat així, ha apuntat la portaveu d’ERC al Senat, Mirella Cortès, que ha recordat que “fa dies” que ERC negocia la Llei Audiovisual amb el govern espanyol, “però sembla que topem amb un mur molt difícil de traspassar”.

Montero es mostra convençuda d’un acord amb ERC sobre la Llei Audiovisual “en les pròximes hores”

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha mostrat convençuda que ERC i el govern espanyol assoliran un acord sobre la Llei Audiovisual aquest mateix dijous que acabarà facilitant la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat al Senat amb el vot d’ERC. En resposta a la intervenció de la portaveu d’ERC a la cambra Alta, Mirella Cortès, la ministra ha afirmat que el seu govern es preocupa de protegir les llengües cooficials, però té “un marc normatiu que ens limita” sobre l’aplicació de les quotes a les plataformes que no tenen seu a l’Estat, com Netflix o HBO. “Fa tres setmanes que treballem de forma intensa per superar aquest element”, ha dit, “i estic convençuda que al llarg de les pròximes hores arribarem a un acord”.

La ministra ha recordat que en aquests moments els equips del Ministeri d’Hisenda, Presidència i ERC, treballen per assolir un “acord definitiu sobre el text”. “No contemplo cap altra opció que no passi pel seu suport a aquests pressupostos”, ha dit Montero, que s’ha mostrat convençuda que el suport dels republicans és “imprescindible”.

Pocs minuts després d’aquestes paraules, però, ERC ha anunciat la presentació d’esmenes parcials als pressupostos generals de l’Estat –que estan en tramitació al Senat– per la manca d’acord amb el govern espanyol sobre la Llei Audiovisual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia