Política

Sánchez no recull el guant d’Aragonès de gosar perdre

El president català dona de marge per a acords a la taula fins al 2023 de la fi de legislatura estatal

Manté el no a la reforma laboral tot i el sopar amb Díaz

Rodríguez i Illa rebutgen el referèndum

El pas del president Pere Aragonès per Madrid va deixar el llançament d’un guant en forma d’invitació a l’atreviment al referèndum en la conferència dictada al Club Siglo XXI –“L’Estat s’ha d’atrevir-se a guanyar a les urnes i s’ha d’atrevir a poder perdre a les urnes”–, però el guant dialèctic es va quedar sense ser recollit per Pedro Sánchez. L’endemà de la seva oferta vespertina a l’Estat de buscar fórmules imaginatives per arribar a un referèndum que troba “inevitable”, Aragonès va aprofitar una entrevista matinal a TVE per obrir el calendari i va donar de marge al govern espanyol tota la legislatura estatal que no expirarà fins al 2023 per arribar a acords i poder votar. “Fins a les eleccions generals hi ha l’oportunitat d’explorar aquesta possibilitat”, va solemnitzar Aragonès. En nom del govern espanyol i amb el valor afegit de ser ella qui va acudir a escoltar la conferència a primera fila, la ministra portaveu Isabel Rodríguez (Política Territorial) va avisar que no hi haurà referèndum perquè el marc és “la Constitució i la llei” i va aigualir fins i tot la cita de la taula de diàleg. “Mentre no arribem a acords que puguem posar sobre la taula als ciutadans, crec que no val la pena que seguim discutint la data. Però la celebració de trobades i de reunions es produirà quan sigui oportú i quan hàgim travessat la dificultat de la siena onada”, va dir la ministra portaveu.

El particular Escolta, Espanya! entonat per Aragonès en la mateixa àgora madrilenya que el 1985 va rebre la visita de Josep Tarradellas va viure ahir una segona entrega del president –a TVE– i del líder del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, que va oferir un esmorzar informatiu apadrinat per la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño. “No vinc aquí a demanar, ni a reclamar, ni de bon tros a exigir. Vinc a intentar convèncer amb arguments i amb raons. A Catalunya no hi haurà ni referèndum d’autodeterminació ni amnistia. I no és que no succeirà perquè jo ho digui, no succeirà perquè no ho vol la majoria dels catalans”, va dir Illa tot desmarcant-se del to exigent d’Aragonès per ser alhora rotund en el no. Des de la televisió pública estatal, el president català va advertir que la taula “no és un instrument per guanyar temps sinó per guanyar solucions”, i va confiar que Junts s’hi sumarà quan vegi que s’avança en propostes concretes.

En la pugna del dia per ser la veu de Catalunya a Madrid, Illa va reivindicar “un diàleg sense ultimàtums, sense terminis, sense pla B, C o Z, amb respecte, amb lleialtat i esperit constructiu”. I no només de la Generalitat i l’Estat, sinó també “entre catalans”, i aquí va reprotxar a Aragonès que pressioni per convocar la taula i al mateix temps es negui a fer una mesa a la catalana amb totes les sensibilitats del Parlament.

Més condescendent va ser la ministra Rodríguez, a qui un sector de la premsa de Madrid li retreu assistir a les paraules d’Aragonès –també ho va fer el ministre Joan Subirats (Universitats)– sense mostrar in situ disgust o enuig. “No ens deixarem portar per l’impuls ni per les declaracions que al final estan emmarcades en les estratègies partidistes, sinó pels fets, i els fets són que el govern d’Espanya ha recuperat amb el govern de la Generalitat la normalitat en les relacions institucionals. I aquest és el treball que estem fent”, va dir la ministra, tot lloant que el president hi era en l’última conferència de presidents telemàtica.

Sopar amb Yolanda Díaz

L’agenda presidencial a Madrid es va completar amb un sopar dimecres amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, amb qui Aragonès tenia una reunió pendent des d’una visita d’ella a Barcelona. I de què van parlar? “De tot una mica, de tot el context polític”, es va limitar a dir el president tot incloent en el menú dialèctic del sopar la reforma laboral. ERC manté el seu no a votar la reforma laboral en el ple del Congrés del 3 de febrer tal com està ara, i vol tramitar-la com a projecte de llei per fer-hi retocs, un escenari que Díaz vol evitar per por que la CEOE abandoni l’acord amb la UGT i CCOO.

La vicepresidenta Díaz navega sobre una onada de popularitat que la fa la líder més ben valorada pel CIS i la rival de Sánchez pel vot progressista el 2023. Des dels comuns, Jéssica Albiach admet que la reforma laboral és un punt abordat en la cita d’Aragonès i Díaz i recorda la necessitat de “normalitzar” aquestes reunions. “Necessitem entendre’ns entre diferents”, avisa. Per Albiach, “es necessita que una part del govern no boicotegi el diàleg”, en al·lusió a Junts.

LES FRASES

La taula no és un instrument per guanyar temps sinó per guanyar solucions. I Junts s’hi sumarà
Pere Aragonès
president de la generalitat
Ni referèndum ni amnistia. I no perquè ho digui jo, no succeirà perquè no ho vol la majoria
Salvador Illa
líder del PSC i cap de l’oposició
Mentre no arribem a acords per posar sobre la taula als ciutadans, no val la pena que discutim la data
Isabel Rodríguez
ministra portaveu
No legitimarem un govern espanyol que utilitza l’aparença de la via de la resolució per guanyar temps
Jordi Sànchez
secretari general de junts

Junts: “Absolutament coincident”

Amb la seva conferència al Club Siglo XXI, el president de la Generalitat va aplegar dos ministres, l’ambaixador d’Eslovènia i de Suïssa, Jaume Asens (Podem) i Ferran Bel (PDeCAT), però ningú de Junts tot i ser soci de govern. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, però, es va mostrar “absolutament coincident” amb tot el contingut de la conferència d’Aragonès.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Sànchez no va voler polemitzar per la taula de diàleg però va reiterar que Junts no creu que hi hagi les condicions perquè “culmini favorablement”. I no hi veu una via morta, però sí “lenta”. Per Sànchez, “lamentablement” els fets corroboren l’opinió de Junts. “No legitimarem un govern espanyol que utilitza l’aparença de la via de resolució per guanyar temps i aparèixer en l’àmbit internacional com que ha resolt el conflicte”, va advertir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona