Política

Arriben 90 tones d’armes letals dels EUA a Ucraïna

El ministre de Defensa ucraïnès assegura que la col·laboració militar amb Washington es mantindrà

Londres també ha enviat material bèl·lic a Kíev

La primera partida de 90 tones d’armament letal dels Estats Units va arribar ahir a l’aeroport de Kíev després que s’hagi constatat la falta d’avenços en les negociacions entre Washington i Moscou per evitar un conflicte armat a Ucraïna. El lliurament forma part dels subministraments d’ajuda militar addicional a Kíev del govern nord-americà davant la tensa situació a la frontera amb Rússia i “demostra el ferm compromís” de Washington amb el dret d’Ucraïna a l’autodefensa, segons els Estats Units.

L’armament nord-americà arriba a Ucraïna pocs dies després de la visita a Kíev del secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, que va prometre el 19 de gener passat un increment de l’ajuda militar a Ucraïna davant una eventual invasió russa. Segons l’ambaixada nord-americana, l’any passat Washington va oferir a Kíev ajuda militar per valor de 650 milions de dòlars.

El ministre de Defensa d’Ucraïna, Oleksii Reznikov, va donar les gràcies ahir als EUA i personalment al secretari de Defensa, Lloyd Austin, per l’assistència militar donada a Kíev i un suport “incondicional”. La cooperació militar amb Washington continuarà, va avançar Reznikov en un missatge a Twitter.

El Regne Unit també ha enviat armes defensives a Ucraïna i el Canadà va assegurar que està valorant fer el mateix. La vigília, Lituània, Letònia i Estònia també van manifestar la seva intenció de subministrar a Ucraïna armament fabricat als Estats Units després de rebre el vistiplau del govern nord-americà.

Amb aquests moviments, Ucraïna i els seus aliats volen dissuadir Rússia d’una eventual invasió al país veí. Moscou nega que tingui cap intenció d’agredir Ucraïna, però les últimes setmanes ha acumulat prop de 100.000 soldats a la frontera amb aquest país. Rússia es va annexionar territori ucraïnès el 2014 a la península de Crimea. Aquella invasió ha costat, des d’aleshores, la vida de prop de 14.000 persones.

LA XIFRA

100.000
soldats
russos hi ha desplegats a la frontera de Rússia amb Ucraïna, segons calcula l’Aliança Atlàntica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia