Política

Moscou reforça els contingents desplegats a Bielorússia

Arriben més caces a la frontera amb Ucraïna

Minsk sosté que venen per fer exercicis i critica la “histèria” aliada

Un esquadró de caces russos Su-25CM va aterrar ahir en territori bielorús per participar en les maniobres militars conjuntes de la Unió Estatal Rússia-Bielorússia, que han despertat el recel de l’OTAN enmig de la tensió militar amb Ucraïna.

Els avions van recórrer més de 7.000 quilòmetres des de l’Extrem Orient rus fins a un aeròdrom a la regió bielorussa de Brest, que limita amb Ucraïna i Polònia. Els aparells s’afegeixen a la dotzena de caces de quarta generació Su-35 i als sistemes de defensa antiaèria de llarg abast S-400 que van arribar divendres a Brest.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va denunciar dijous que Rússia ja ha desplegat 5.000 soldats russos a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia, i que planeja elevar aquest nombre fins als 30.000 soldats. “Això és clarament una escalada del conflicte, i no una desescalada”, va retreure.

Washington va anunciar, dimecres, l’enviament de 3.000 soldats a països aliats fronterers amb Ucraïna, tot i que no considera ara “imminent” la invasió russa. El primer contingent va arribar aquesta setmana a Polònia. Pel seu cantó, el govern bielorús va qualificar de “ridícules” les sospites sobre una agressió a Ucraïna durant les maniobres militars amb Rússia, que arrencaran el 10 de febrer, i va lamentar la “histèria” que han desfermat a Occident els exercicis “defensius” amb Rússia.

Gestions diplomàtiques

Mentrestant, el president francès, Emmanuel Macron, va parlar ahir amb el britànic Boris Johnson i amb el cap de l’OTAN, Jens Stoltenberg, abans de viatjar demà a Moscou i Kíev per mirar de desencallar la crisi. Macron va destacar la importància de “mantenir el diàleg per a una desescalada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia