Política

Pyongyang es finança l’arsenal amb ciberatacs

S’hauria apropiat d’uns 44 milions en actius digitals entre el 2020 i el 2021

El règim de Corea del Nord ha aconseguit robar milions de dòlars en criptomonedes, que li han permès finançar el seu programa de míssils, segons l’informe de l’ONU sobre el país, entregat ahir als 15 membres del Consell de Seguretat. Entre el 2020 i mitjan 2021, hauria obtingut a través d’aquests ciberatacs més de 50 milions de dòlars (uns 44 milions d’euros) en actius digitals. Els resultats d’aquestes investigacions dels experts han arribat ja al comitè de sancions de l’ONU. Els experts també citen un estudi de la plataforma Chainalysis segons el qual l’any passat es van efectuar set operacions que van reportar a les arques de Pyongyang un total de 400 milions de dòlars (350 milions d’euros).

Malgrat les sancions internacionals, hi afegeix el document, el règim de Kim Jong-un ha continuat desenvolupant el seu arsenal nuclear i les seves capacitats missilístiques durant el 2021. En aquests últims 12 mesos, Pyongyang “ha mostrat més capacitat de desplegament ràpid, mobilitat elevada (també al mar) i una millor resiliència del seu arsenal de míssils”.

Des del 2006, Corea del Nord és objecte de sancions internacionals, endurides 11 anys després amb l’arribada de Trump a la presidència dels EUA. Des del 2017, però, la comunitat internacional encara no ha trobat un consens sobre el dossier nord-coreà, tal com es va veure en l’última reunió del Consell de Seguretat demanada per Washington per condemnar les recents proves amb míssils (nou llançaments només aquest gener). Per mirar de sortir del punt mort, la Xina i Rússia han proposat alleujar les sancions amb finalitats humanitàries atesa la carestia que va colpejar el país el 2021. La proposta ha estat rebutjada per Occident però Pequín i Moscou tenen previst insistir-hi durant la sessió del Consell de Seguretat d’avui, demanada per Rússia.

LA XIFRA

9
llançaments de míssils
ha efectuat en total el règim nord-coreà només aquest mes de gener.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia