Política

Feijóo fa el pas i es disposa a liderar el PP retenint per ara la presidència gallega

L’artífex de quatre majories a Galícia farà un salt a Madrid que no va gosar fer el 2018

“A Galícia no la deixaré en un mes”, aventura

És beneït per Ayuso

El clixé del gallec a l’escala es va esfumar ahir. Si bé el 16 del juny del 2018 Alberto Núñez Feijóo va fer una oda al tòpic de la indefinició –va convocar la cúpula del PP i hi va portar dos discursos escrits: un en què explicava que aspirava a liderar el PP i un altre en què refusava liderar el PP (l’episodi apareix en la biografia autoritzada del periodista Fran Balado El viaje de Feijóo (Esfera de los Libros), ahir va ser clar. “Prenc una decisió precipitada en les últimes hores però meditada els últims anys. Hi ha una combinació de meditació i de precipitació, encara que sembli contradictori. És una decisió meditada que mai vaig pensar que hauria de prendre, però la precipitació dels fets m’obliga a adoptar una decisió, que els puc assegurar que ni ha estat buscada ni ha estat ambicionada. El que passa és que hi ha moments en la vida en els quals un ha de prendre decisions i quan només en tens una, pren-la!”, va solemnitzar Feijóo. Tot un circumloqui per dir que sí, que aquesta vegada no deixa passar el tren i que aspira a sortir del congrés del PP dels dies 1 i 2 d’abril a Sevilla com a nou president del PP després de la defenestració exprés de Pablo Casado.

Aprofitant un col·loqui amb La Voz de Galicia al Museu Santiago Rey Fernández-Latorre, a la localitat corunyesa d’Arteixo, Feijóo va avançar al matí la seva intenció –a priori ho havia de comunicar a les cinc de la tarda– i ho va fer disposat a retenir ara per ara la presidència de la Xunta de Galícia que ell conserva des del 2009. Com si l’onomàstic s’unís al seu segon tren a Madrid, precisament abans-d’ahir es va complir el tretzè aniversari de la seva primera victòria electoral, que va obrir un cicle de quatre majories absolutes amb les quals ha igualat una fita de Manuel Fraga que es creia irrepetible.

“És d’agrair a tot el PP”

Qui va beneir el salt a Madrid és la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, l’autora intel·lectual de la decapitació de Casado. Per Ayuso, el pas de Feijóo “és d’agrair per tot el PP”. “Només hi ha un camí per canviar el govern de Sánchez: mirar endavant i entregar el millor de nosaltres mateixos”, va reblar. La invitació a no mirar al passat arribava l’endemà que la mateixa Ayuso sembrés de malvolença el comiat de Casado en la junta directiva del partit fent una equiparació entre ella i la difunta Rita Barberà –morta el 2016 per una crisi hepàtica quan havia estat repudiada pels seus– com a víctimes de la falta de presumpció d’innocència i reclamant l’expulsió de Casado i de Teodoro García Egea del PP perquè ella “no creu en les ferides tancades en fals”.

Successió a Galícia

Davant la successió a Galícia, el líder gallec va aclarir que “és perfectament possible ser president d’una comunitat i d’una partit”. “A Galícia no la deixaré en un mes”, va reblar. Es dona la circumstància que al govern només hi ha dos consellers que poden ser presidents, perquè l’Estatut imposa l’obligació de tenir escó de diputat, cosa que limita les opcions als vicepresidents Alfonso Rueda i Francisco Conde o a un nom de fora, el portaveu parlamentari Pedro Puy Fraga, nebot de Fraga.

LA FRASE

És una decisió precipitada però meditada que no ha estat buscada ni ambicionada
Alberto Núñez Feijóo
president de la xunta de galícia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona