Política

Rússia avança en la presa del mar Negre

Les tropes russes avancen pel sud del país per mirar de controlar les regions costaneres d’Ucraïna

L’artilleria s’acarnissa amb el centre històric de Khàrkiv

Només cinc estats de les Nacions Unides fan costat a Moscou

Les tropes russes avançaven pel sud i Ucraïna veu, a mesura que passen els dies, que està perdent la sortida al mar Negre. Els combats a la ciutat de Kherson ahir eren intensos i, malgrat que Moscou deia al matí que havia caigut en mans de les seves tropes, l’alcalde de la ciutat, Igor Kolykhayev, deia a través de Facebook que la ciutat resistia i havia aconseguit repel·lir “l’atac invasor”. En tot cas, sobre el mapa es veu clarament que molts dels esforços del Kremlin estan centrats a controlar les regions costaneres.

La conquesta del mar Negre és un factor clau d’aquest conflicte i d’altres que ha lliurat Rússia. Precisament els tsars Pere I i Caterina II van portar el país a la guerra en els segles XVII i XVIII per tenir-hi ports importants i així consolidar un veritable imperi. Com un eco de la història, Putin veu la necessitat de controlar el mar, i l’exèrcit rus batallava per dominar Kherson, tot situant-se a només 200 quilòmetres d’una de les perles de la riba nord del mar Negre, la ciutat portuària d’Odessa.

A molts altres indrets hi havia combats i el Kremlin va decidir intensificar els atacs a ciutats importants que encara se li resisteixen. A Khàrkiv, al nord-est, alguns ciutadans informaven a aquest diari de bombardejos als barris històrics, i el centre operatiu de les forces armades d’Ucraïna assegurava a través de Telegram que els russos van atacar-hi edificis administratius i una clínica militar. A part, l’exèrcit dirigit per Moscou va aconseguir el control de l’estació de tren i el port fluvial de la ciutat.

La capital, Kíiv, va viure la setena jornada de guerra amb relativa calma, tenint en compte el context bèl·lic, i les autoritats ucraïneses informaven a través de Telegram que al matí hi havia molts comerços oberts. Contactes d’aquest diari a la capital corroboraven que el dia transcorria “amb certa tranquil·litat”. Això sí, continuaven els preparatius per al cop que vol donar Moscou a Kíiv amb l’objectiu d’aconseguir el control de les institucions del país, i l’exèrcit i les milícies treballaven per millorar la defensa tot construint fortificacions.

Tot i els durs enfrontaments, els esforços diplomàtics continuen en marxa i, segons informava ahir la tarda el canal de notícies Russia 24, la delegació russa que dilluns ja es va reunir amb una altra d’ucraïnesa per negociar l’acord de pau va arribar ahir de nou al sud de Bielorrúsia per afrontar una segona tanda de converses. En el moment de tancar l’edició, la delegació ucraïnesa encara hi havia d’arribar, però ja havia sortit de Kíiv.

En el terreny internacional, l’Assemblea General de l’ONU va aprovar ahir una resolució de condemna a la invasió d’Ucraïna i va exigir a Rússia la retirada immediata de les seves tropes. Hi van donar suport 141estats, gairebé tots tret de Rússia, Bielorússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul