Política

Els EUA i els seus aliats convoquen al Consell de Seguretat pel míssil nord-coreà

És el primer cop en cinc anys que el país asiàtic fa una prova amb un d’aquests projectils d’abast intercontinental

Els Estats Units i diversos dels seus aliats han sol·licitat aquest dijous una reunió urgent del Consell de Seguretat de l’ONU en resposta al llançament per part de Corea del Nord d’un míssil balístic intercontinental (ICBM), la primera prova amb aquesta mena d’armament que Pyongyang duu a terme en gairebé cinc anys.

Fonts diplomàtiques han dit a Efe que els EUA, Albània, França, Irlanda, Noruega i el Regne Unit volen que el Consell de Seguretat es reuneixi aquest divendres i que el faci, a més, a porta oberta, després que les últimes sessions sobre els assajos amb míssils nord-coreans s’hagin celebrat en privat.

La portaveu de la delegació estatunidenca, Olivia Dalton, ha subratllat que la nova prova armamentística per part de Corea del Nord suposa una altra “descarada violació de múltiples resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU”.

Pyongyang ha llançat aquest dijous un míssil ICBM que, segons l’Exèrcit sud-coreà, va volar uns 1.080 quilòmetres aconseguint una altura màxima d’uns 6.200 quilòmetres abans de caure en la mar del Japó (anomenada mar de l’Est en les dues Corees).

Es tracta del primer projectil d’aquest tipus disparat per Corea del Nord en gairebé cinc anys i l’assaig significa una nova ruptura de la moratòria que s’havia autoimposat en aquest terreny abans de la seva primera cimera amb els EUA en 2018.

Amb la d’avui ja són dotze les proves d’armes que Pyongyang ha dut a terme en el que va de 2022, la qual cosa ha tornat a disparar la tensió a la regió.

El Consell de Seguretat de l’ONU —que ha prohibit a Corea del Nord efectuar aquest tipus de proves— s’ha reunit a porta tancada després de cadascun d’aquests assajos, però no ha ofert cap resposta oficial davant la divisió que hi ha en el seu si, amb la Xina i Rússia molt lluny de les postures dels Estats Units i els seus aliats.

Occident, mentrestant, ha criticat amb duresa les proves i ha insistit a Pyongyang en la necessitat d’abandonar aquest tipus de “provocacions” i tornar a la senda del diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia