Política

La dissolució del Parlament tunisià obre una nova fase d’incertesa

La majoria dels diputats (116 sobre 217) van votar telemàticament posar fi a l’estat d’excepció i anul·lar els decrets i ordres presidencials publicats durant aquest període

El decret presidencial sobre la dissolució del Parlament tunisià, suspès des de fa vuit mesos, ha estat publicat aquest dijous en el butlletó oficial de l’estat (JORT) hores després que la cambra aprovés un projecte de llei per a anul·lar les mesures adoptades pel mandatari Kais Said i que ha obert una nova fase d’incertesa al país.

Segons aquesta publicació, la decisió es basa en l’article 72 de la constitució –suspesa en la seva gairebé totalitat el setembre passat– que recull que “el president de la República és el cap de l’Estat i el símbol de la seva unitat, qui garanteix la seva independència i continuïtat, vetllant pel respecte a la Constitució”.

En una al·locució durant el Consell de Seguretat Nacional celebrat aquest dimecres, el president va denunciar un “cop d’estat” per part dels diputats i va defensar la seva decisió assegurant “protegir l’Estat i les seves institucions”.

No obstant això, Said no ha evocat fins al moment la bestreta de les eleccions legislatives –previstes segons el seu full de ruta el 17 de desembre– per a respectar el termini màxim de 90 dies com estipula la Carta Magna.

En una sessió parlamentària “excepcional” celebrada a distància, 116 dels 217 diputats van votar per unanimitat posar fi a l’Estat d’excepció i anul·lar els decrets i ordres presidencials publicats durant aquest període. Entre ells, el cessament del primer ministre Hichem Mechichi i el nomenament de la seva successora Nedjla Bouden així com la dissolució del Consell Superior de la Magistratura (CSM) i la seva substitució per un òrgan “temporal”.

La ministra de Justícia, Leïla Jaffel, va qualificar aquesta iniciativa de “conspiració” contra la seguretat de l’Estat i va ordenar l’obertura d’una investigació contra els implicats.

L’Assemblea té previst celebrar aquest dissabte una segona sessió telemàtica per a examinar la situació política, econòmica i social si bé encara no s’ha pronunciat sobre aquest tema després de l’anunci de la seva dissolució.

El passat 25 de juliol, Said va decretar l’Estat d’excepció i es va fer amb plens poders amb la finalitat de “recuperar la pau social”. Una decisió que ha estat qualificada per la majoria de partits polítics com a “cop d’estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid