Política

Ucraïna

Medvedtxuk, l’ideòleg de Putin a Ucraïna

El polític detingut ha estat acusat de traïció

El polític i oligarca prorús Víctor Medvedtxuk, detingut anit per les forces de seguretat ucraïneses, és considerat des de fa 20 anys el principal agent d’influència del Kremlin en la política ucraïnesa, especialment en el Donbass. “Conec Putin des del 2002, quan jo era cap de l’administració presidencial. Estic orgullós de la nostra relació d’amistat”, va comentar a Efe en una entrevista en 2019.

Medvedtxuk, de 67 anys, és per a molts ucraïnesos el “traïdor” per excel·lència pels seus estrets vincles amb Rússia, al que cal sumar que durant els últims anys va ser un dels principals enemics del president, Volodímir Zelenski.

“Si vostè em pregunta qui pot dirigir l’Estat ucraïnès, a Zelenski l’esmentaria a últim lloc”, va comentar poc abans de les eleccions presidencials de 2019 guanyades per l’actual mandatari ucraïnès.

Compare de Putin

Medvedtxuk és conegut familiarment com el “compare de Putin” i és que l’ucraïnès va ser el padrí d’una de les seves filles, cerimònia que es va celebrar a Sant Petersburg.

Com a cap de l’Administració presidencial ucraïnesa (2002-2004), va coordinar la cooperació sota taula entre Moscou i Kíiv, interrompuda per la Revolució Taronja que va suposar un revés per al Kremlin que havia donat suport a l’elecció del prorús Víktor Ianukòvitx.

En 2012 va crear l’organització Opció Ucraïnesa, l’objectiu de la qual era donar suport a l’ingrés d’Ucraïna en la Unió Duanera amb Rússia en perjudici de la signatura d’un Acord d’Associació amb la Unió Europea.

Durant el Maidán (2014) va ser un dels principals confidents de Ianukóvitx i com ell, després de la repressió de les protestes i el triomf de la revolució va fugir a la península de Crimea, que setmanes després seria annexionada per Rússia.

Coincidint amb la reelecció de Putin, va fundar el partit prorús Plataforma per la Vida, des del qual va proposar un pla de pau per al Donbass, que fins i tot va presentar davant el Parlament Europeu.

El pla, que va ser secundat pel Kremlin i rebutjat per Kíiv, incloïa la concessió d’altes cotes d’autogovern al Donbass prorús, inclòs un govern, parlament i policia propis. “Kíev vol recuperar el territori per la força i Rússia no ho permetrà”, va assenyalar llavors a Efe.

Per això, quan va ser acusat d’alta traïció per revelar secrets d’estat, tenir negocis a Crimea i amb els separatistes del Donbass, Putin va sortir en la seva defensa.

Segons la Intel·ligència estatunidenca, era considerat un dels principals candidats a encapçalar un futur Govern titella a Kíiv.

Les dues Ucraïnes

Medvedtxuk, igual que el Kremlin, va defensar sempre advocar per la federalització del país. “Ucraïna només pot existir com a país independent i sobirà en un règim federal, ja que l’est i l’oest són molt diferents per la seva mentalitat”, va asseverar.

Igual que va fer Putin al febrer quan va reconèixer la independència de les repúbliques de Donetsk i Lugansk, Medvedtxuk recordava sempre que podia que una part d’Ucraïna va pertànyer a l’Imperi Rus i l’altra meitat a Lituània, Polònia i l’Imperi Austrohongarès. “Lenin li va cedir a la república socialista soviètica d’Ucraïna les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson, Zaporíjia, Mikolàiv i Dniprò. Aquestes regions no tenien res en comú amb la resta”, defensava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts