Política

Què faran ara els mélenchonistes?

Dos terços dels ‘insubmisos’ s’abstindran en la segona volta o votaran nul o en blanc, i hi ha qui es passarà a Le Pen

Militants de Villeurbanne, on Mélenchon va obtenir el 38%, expliquen els seus dubtes

Camille, una mestra que fa cinc anys ja es va veure obligada a votar Macron, no ho té decidit encara

Villeurbanne és un municipi de 150.000 habitants enganxat a Lió, com una mena de l’Hospitalet a Barcelona, que en la primera volta de les presidencials va votar en prop d’un 38% pel candidat radical d’esquerres Jean-Luc Mélenchon. La particularitat és que el seu alcalde, Cédric Van Styvendal, és un socialista portaveu de la campanya sinistrada d’Anne Hidalgo, crescuda en un altre suburbi de Lió, que a Villeurbanne tot just va aconseguir un 2,16%.

Un dels barris més populars d’aquest municipi multicultural és el polígon de Tonkin. El jardí de la Gran Esplanada d’Europa, envoltada de torres de pisos, és l’escenari escollit dies després que Mélenchon quedés per poc fora de la cursa entre el president sortint, Emmanuel Macron, i la ultradretana Marine Le Pen per a la segona volta de diumenge que ve, per part de militants mélenchonistes de continuar el debat al carrer. I, per això, dos d’ells van encartellats recordant que a Villeurbanne el seu líder ha passat del 13% el 2012 al 26% el 2017 i, ara, arrodonint-ho, el 40%. I es pregunten ‘Macron vs Le Pen, i ara què fem?’.

“Personalment, potser miraré els sondejos el dia del vot i, en funció d’això, aniré abans de les vuit a votar o no Macron!”, ens acaba explicant la noia, Camille, després que en un primer moment ens digués que encara estava “reflexionant” i que el que ella fes no era tan important.

Aquesta professora de primària, que ha exercit en aquesta mateixa zona, ja es va veure obligada a votar Macron contra Le Pen el 2017 i, des de llavors, s’ha fet militant de La França Insubmisa i, fins i tot, va ser l’encarregada de la campanya de les eleccions presidencials a nivell local.

El dilema de la Camille és el de la gran majoria dels 7,7 milions de votants de Mélenchon, dels quals el president sortint té necessitat per assegurar-se la reelecció. Una consulta interna dels insubmisos la setmana passada va tornar a donar un resultat semblant al de fa cinc anys, amb un 66% favorable al vot blanc, nul o l’abstenció, i només un 33% per Macron.

Però en aquesta consulta no es podia escollir Le Pen i se sap que una part cada cop més important dels no militants estan temptats per aquesta altra opció d’una candidata que es vesteix de socialpopulista.

Una altra noia que passa en bicicleta i es para un moment confessa que va optar per Mélenchon com a vot útil, perquè ella era tradicionalment ecologista, i que és possible que s’abstingui diumenge. I hi afegeix que, per primera vegada en el seu entorn, hi ha qui està pensant de votar Le Pen. “Ella, pitjor que Macron, no dubtarà a enviar les milícies al carrer i a tancar associacions que acullen immigrants”, sospesa Camille, que tampoc no té una resposta a la pregunta del seu cartell que no sigui tornar a mobilitzar-se per a les legislatives del juny i aconseguir un diputat del seu partit per Villeurbanne, que ara està en mans de La República en Marxa de Macron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona