Política

Puigdemont i Junqueras mostren discrepàncies sobre el diàleg amb l’Estat

El president d’ERC vol que els catalans capitalitzin el diàleg amb l’Estat, però l’expresident li recorda que el PSC representa el 155

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el president d’ERC, Oriol Junqueras, han exhibit públicament aquest dimarts les seves discrepàncies sobre el diàleg i la col·laboració amb l’Estat, després de denunciar un cas d’espionatge polític a més de 60 líders independentistes.

Puigdemont i Junqueras han comparegut junts en roda de premsa en el Parlament Europeu a Brussel·les, al costat d’altres figures de l’independentisme català, arran d’una informació de ’The New Yorker’ segons la qual l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, els expresidents Quim Torra i Artur Mas i l’entorn de Carles Puigdemont, entre altres, van ser víctimes del sistema de ciberespionaje Pegasus, que inicialment només poden comprar governs democràtics.

Per a Puigdemont, la revelació d’aquest “espionatge massiu” ha de comportar “conseqüències polítiques” immediates, de manera que “el conjunt de l’independentisme ha d’orientar les seves accions d’acord amb aquesta realitat”: “Això canvia moltes coses”, ha subratllat. “És evident que no hi ha diàleg i, en canvi, sí que hi ha moltes evidències d’una violació massiva de drets fonamentals. No s’entendria que després d’aquest escàndol les coses continuessin igual i es continués confiant en un govern que forma part d’aquesta trama criminal”, ha advertit.

L’afirmació de Puigdemont concorda amb la postura crítica del seu partit, JxCat, cap a l’estratègia d’ERC d’oferir suport en les Corts espanyoles al govern de Pedro Sánchez i mantenir una taula de diàleg que no és avalada per una part de l’independentisme que reclama reactivar la via unilateral.

Als comentaris de Puigdemont ha respost immediatament Junqueras, assegut al seu costat, amb un pronunciament favorable a mantenir aquesta via de diàleg reactivada al setembre i que continua pendent de tancar una data per a la seva pròxima reunió. Segons Junqueras, l’Estat espanyol “no es mereix” enarborar en solitari la bandera del diàleg, per la qual cosa no seria una bona idea “cedir-la-hi” ara: “No la hi regalarem en cap cas”, ha dit. Junqueras ha recalcat que la via de la negociació “és una eina útil” i “tard o d’hora serà utilitzada” per a resoldre el conflicte català.

A més, ha argumentat, estratègicament a l’independentisme li interessa continuar assegut a la taula de diàleg en un moment com ara, per a “convèncer a la comunitat internacional” sobre com actua cadascuna de les parts.

A parer seu, qui ara “acumula capital polític a ulls de la comunitat internacional” és “sens dubte l’independentisme” català, per la qual cosa no ha d’abandonar la taula de diàleg.

Puigdemont, en canvi, ha continuat insistint que el cas d’espionatge “canvia les coses” i ha recordat que els socialistes són “el partit del 155”, que va fer possible l’aplicació de l’article de la Constitució per part del Govern de Mariano Rajoy per a suspendre l’autonomia catalana l’octubre de 2017. “El conjunt de la política catalana ha de prendre una decisió respecte a això. Davant té un Estat que ens vol nus”, ha denunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia