Política

Estat espanyol

L’exalcalde de Boadilla, condemnat pel cas Gürtal, ingressarà a presó pel risc de fuga

L’Audiència Nacional espanyola dona tres dies a Arturo González Panero per presentar-se al centre penitenciari de manera voluntària

Sobre l’expolític popular pesa una condemna de 36 anys de presó i el pagament de més de 6,5 milions d’euros de multa per prop d’una vintena de delictes

L’Audiència Nacional espanyola ha donat tres dies a l’exalcalde de Boadilla del Monte (Madrid) Arturo González Panero, àlies El Albondiguilla, perquè que ingressi a presó provisional.

La Secció Segona de la Sala Penal, la mateixa que va jutjar aquesta macrocausa, ha decretat la mesura cautelar després de la celebració d’una vista breu aquest dimarts, en considerar que hi ha “un risc intens de fuga” després que l’expolític ha estat condemnat a 36 anys de presó pel desplegament de la trama Gürtel de corrupció al municipi. El tribunal ha atès així la petició de la fiscalia, a la que també s’ha adherit l’Advocacia de l’Estat i l’Ajuntament de Boadilla del Monte.

González Panero va ser condemnat a 36 anys de presó i al pagament de més de 6 milions i mig de multa per prop d’una vintena de delictes, entre els quals associació il·lícita, prevaricació, blanqueig de capitals, malversació o frau.

Tot i que la sentència es pot recórrer al Tribunal Suprem, els magistrats creuen que l’“horitzó” de la pena que es presenta al condemnat implica un “risc de fuga” que en aquest moment “és màxim”.

A més de l’“elevada gravetat de la condemna”, la Sala ha tingut en compte que l’exalcalde va sostreure “durant la tramitació de la causa una elevada quantitat de diners” que tenia en un compte a Suïssa el 2012, i de la qual “no se n’ha tingut més notícies i de la que ha eludit donar explicacions satisfactòries”.

De la seva banda, la fiscalia ha donat suport a la seva petició de presó amb l’argument que, segons la sentència, González Panero disposava d’un entramat societari, amb propietats a Miami i el Marroc, i que podria utilitzar-lo per facilitar la seva fugida, ja que no consta que el seu patrimoni a l’estranger hagi estat bloquejat.

El tribunal ha rebutjat els arguments de l’acusat per evitar la mesura, com l’arrelament familiar i laboral. González Panero també ha assegurat que ha parlat amb prestadors per poder reparar el dany, però que les condicions no eren admissibles. La seva defensa ha negat que existeixi risc de fuga i ha discrepat de la sentència per no haver aplicat atenuants de col·laboració i reparació del dany com a altres acusats.

Els magistrats, però, veuen aquestes al·legacions “netament insuficients per desterrar” el risc de fuga i afegeixen que el condemnat no ha pagat “de cap manera el dany provocat”.

La Sala sí que atén la petició de disposar d’un termini de 72 hora per entrar a la presó perquè el seu ingrés es consideri voluntari.

A la sentència d’aquesta peça del cas Gürtel es va considerar acreditat que el qui va ser alcalde de Boadilla del Monte durant una dècada (1999-2009) “va posar el seu càrrec a disposició del Grup Correa” al municipi “a canvi de ser remunerat per això”.

A més, com a president del PP a la localitat va exercir la seva “influència sobre funcionaris i treballadors per aconseguir que les adjudicacions es concedissin d’acord amb els interessos del grup”, segons la resolució.

En aquesta mateixa peça el Partit Popular va ser condemnat a pagar 204.198,64 euros com a partícip a títol lucratiu dels beneficis de la trama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia