Política

Equador

Bèlgica concedeix asil polític a Rafael Correa i l’Equador demana la seva extradició

La justícia equatoriana reclama l’expresident al·legant que sobre ell pesa una condemna ferma de presó per suborn

Bèlgica ha concedit l’asil polític a l’expresident de l’Equador Rafael Correa i gairebé immediatament després el país sud-americà va demanar l’extradició del seu antic mandatari, sobre el qual pesa una condemna ferma de presó.

En una resolució a la qual va tenir accés l’agència Efe i datada el 15 d’abril passat, el comissari general de refugiats i apàtrides (CGRS) de Bèlgica confirma que atorga a Correa l’estatus de refugiat en aquest país, on resideix des del 2017 perquè d’ell procedeix la seva dona, Anne Malherbe.

El lletrat de l’expresident equatorià, Christophe Marchand, va explicar que la demanda d’asil s’havia posat en marxa després d’haver-se iniciat el 2018 a l’Equador un procés legal que relacionava Correa amb el suposat segrest d’un opositor el 2012, l’anomenat cas Balda.

Bèlgica els va requerir que demostressin que hi havia una persecució política a l’Equador contra Correa, per la qual cosa van aportar “documentació sobre els casos criminals en contra seu amb motivacions polítiques” i “destinats a impedir la seva carrera política”, va dir l’advocat belga.

Marchand es va declarar “feliç” amb la resolució d’aquest cas, ja que, va assegurar, després de vint-i-cinc anys de professió sap “com n’és, de difícil, que Bèlgica concedeixi l’asil polític”.

Correa, que va governar el 2007 i el 2107 com un dels referents de l’esquerra de l’Amèrica Llatina, resideix des del final del seu mandat a Bèlgica i sobre ell pesa a l’Equador una condemna de vuit anys de presó i inhabilitació política pel cas Suborns 2012-2016. Només de saber-se que Bèlgica li havia concedit asil polític, el Tribunal Nacional de Justícia de l’Equador va demanar formalment l’extradició de l’expresident. Així ho va anunciar el president d’aquesta instància judicial, Iván Saquicela, en una entrevista al canal local de televisió Teleamazonas.

Saquicela va recordar que hi ha una sentència ferma contra Correa i que, per tant, la petició es desenvolupa “en estricte dret”. “Aquí no hi ha judicis de valor, no són opinions, ni criteris polítics, el meu pronunciament s’ajusta a dret i és el meu deure”, va dir en al·lusió a un cas que ha enfrontat la política equatoriana durant els últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona