Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Guterres crida a aturar la guerra

Moscou rebutja la necessitat de mediadors internacionals en les negociacions amb Kíiv

L’ONU proposa crear un grup de contacte per establir corredors humanitaris a Ucraïna

El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, ha fet una crida aquest dimarts a Moscou a acabar amb la guerra a Ucraïna.

“Com més aviat arribi la pau, millor, en interès d’Ucraïna, Rússia i la resta del món”, ha dit Guterres en una roda de premsa conjunta amb el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, amb qui s’ha reunit a la capital russa.

El màxim representant de Nacions Unides, que ha assegurat que ha viatjat a Moscou “com a missatger de pau”, ha qualificat de molt sincera la conversa que ha mantingut amb Lavrov a Moscou. No obstant això, ha constatat que “és totalment evident que existeixen dues posicions diferents sobre què passa a Ucraïna”.

“Segons Rússia, es tracta d’una operació militar especial amb els objectius anunciats. Segons l’ONU i en correspondència amb la resolució de l’Assemblea General, la invasió russa a Ucraïna és una violació de la integritat territorial d’un país que contradiu els estats de l’ONU”, he resumit.

Segons ell, aquest conflicte ja transcendeix Ucraïna perquè “s’observen ressons a altres parts del món”. “L’acceleració catastròfica dels preus d’aliments i combustibles, que ja tenia lloc durant l’últim any, genera patiments considerables a centenars de milions de les persones més vulnerables de tot el món”, ha advertit.

Aquests efectes, ha afegit, se sumen a l’impacte de la Covid i desvien els recursos necessaris per a la recuperació després de la pandèmia i això castiga “de manera especialment dolorosa els països en desenvolupament”.


Moscou rebutja una mediació internacional
A la mateixa roda de premsa conjunta, Lavrov ha rebutjat la necessitat de mediadors internacionals en les negociacions amb Ucraïna. “Parlar de mediadors en la fase actual, sota el meu punt de vista, és prematur”, ha dit.

El titular d’Exteriors rus ha indicat que la pròpia delegació ucraïnesa mai ha arribat a plantejar aquesta possibilitat d’ençà que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va oferir a Moscou obrir negociacions.

Pel que fa a aconseguir un compromís sobre la mesa de negociacions, el cap de la diplomàcia russa s’hi ha mostrat “a favor” i ha dit que “si algú té alguna idea interessat, estem disposats a escoltar-la” .

No obstant això, ha criticat l’actitud de la delegació ucraïnesa i del president Zelenski a les negociacions i ha considerat que “les negociacions no els interessen especialment”. Lavrov ha dit que Moscou encara espera la resposta de Kíiv a la proposta que va remetre “fa 10-12 dies”.

També ha acusat Occident de continuar enviant a Ucraïna “ingents quantitats” d’armament. “Si això continua, per suposat les negociacions difícilment obtindran algun resulta”, ha advertit.

Lavrov ha reiterat que l’objectiu de la campanya militar russa a Ucraïna és “la protecció de la població civil”, una afirmació a la qual cosa Guterres ha respost denunciant la “invasió” del país.


Corredors humanitaris segurs i efectius
Després de reunir-se amb Lavrov, Guterres ha explicat que ha plantejat la crear un Grup de Contacte amb Rússia i Ucraïna per “cercar possibilitats d’obrir corredors humanitaris segurs” a la zona del conflicte, “amb un alto el foc local, per garantir que siguin realment efectius”.

Guterres ha alertat que hi ha una “crisi a Mariúpol, on centenars de milers de civils requereixen ajuda humanitària” i “molts necessiten ser evacuats”. “L’ONU està disposada a mobilitzar la totalitat dels seus recursos humans i logístics per salvar la gent a Mariúpol, ha assegurat.

És per això que ha proposat “coordinar els treballs i els esforços de l’ONU, el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), Ucraïna i Rússia per garantir l’evacuació segura dels civils que vulguin sortir tant d’Azovstal [la factoria siderúrgica on resisteixen les últimes tropes ucraïneses a Mariúpol] com de la ciutat en la direcció que desitgin”. “La meva agenda està vinculada exclusivament amb la salvació de vides i en alleujar el patiment”, ha afegit.

Rússia ha respost que està disposada a cooperar amb l’ONU i la Creu Roja per protegir la població civil a Ucraïna. “Els nostres objectius radiquen, en primer lloc, en la protecció de la població civil. Estem interessats al respecte en col·laborar tant amb els col·legues de l’ONU com els del CICR”, ha dit Lavrov.

Investigar els crims de guerra

Efe

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha demanat aquest dimarts una investigació independent sobre els “possibles crims de guerra” comesos a Ucraïna.

“Em preocupen les persistents informacions de violacions del dret humanitari internacional i de possibles crims de guerra. Requereixen una investigació independent”, ha assenyalat en una roda de premsa després de reunir-se amb el ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov.

El titular de Nacions Unides ha reconegut que la Secretaria General de l’organització multilateral no té autoritat per investigar acusacions de violacions del dret internacional a Ucraïna, però que hi ha institucions apropiades per a això, com la Cort Penal Internacional i diversos mecanismes en el sistema de drets humans.

“No duré a terme aquesta recerca jo mateix. No tinc l’autoritat per a fer-ho. Però considero extremadament important que hi hagi una investigació independent, creïble amb el càstig dels responsables”, va indicat.

Ucraïna ha denunciat crims de guerra per part de Rússia, com a deportacions forçades, violacions i execucions sumàries, especialment en les localitats del nord i nord-est del país d’on les tropes russes s’han retirar, unes acusacions que Rússia ha negat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia