Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia interromprà elflux de gas a Polònia aquest dimecres

El govern polonès diu que les reserves acumulades garanteixen les necessitats del país

Rússia interromprà el flux de gas a Polònia des d’aquest dimecres, després de la negativa polonesa d’efectuar els pagaments d’importació en rubles, segons ha informat aquest dimarts l’empresa estatal de gas polonesa PGNiG.

PGNiG ha anunciat en un comunicat que el tall en el servei es produirà després de concloure el divendres passat el termini imposat per Moscou per a abonar les importacions energètiques en rubles, al que Varsòvia es va negar.

PGNiG al·lega que “la suspensió del subministrament de gas és un incompliment de contracte. Per tant, l’empresa prendrà les mesures adequades per a restablir el lliurament de gas natural sota les condicions acordades i es reserva el dret de reclamar els seus drets contractuals”.

Segons el portal polonès de notícies Onet, s’ha produït una “reducció significativa en el subministrament de gas” ja en els últims dies per part russa.

A la fi de març, el president rus, Vladímir Putin, va anunciar que els contractistes estrangers de l’empresa energètica estatal russa Gazprom “hostils a la Federació Russa” haurien de pagar el gas importat en rubles, però la majoria dels països de la Unió Europea (UE), inclosos Polònia i Alemanya, no van acceptar aquests termes.

Per part seva, la ministra polonesa de Clima i Medi Ambient, Anna Moskwa, ha assegurat aquest dimarts abans de conèixer-se la notícia que “Polònia compta amb les reserves de gas necessàries” per a “protegir la seguretat” del país.

Moskwa ha subratllat en un missatge publicat en les seves xarxes socials que les unitats d’emmagatzematge de gas poloneses estan al 76% de la seva capacitat i que Polònia “ha estat independent (energèticament) de Rússia des de fa anys”. “Hi haurà gas en les llars poloneses”, ha explicat en el seu missatge.

D’altra banda, el govern polonès ha fet pública una llista amb els noms de 50 companyies i individus russos amb interessos comercials a Polònia que seran objecte de sancions.

A les companyies afectades, entre les quals es troba la filial polonesa de Gazprom, se’ls congelaran els seus fons i recursos econòmics i se’ls cancel·laran els seus drets sobre accions i dividends.

Habeck: “Alemanya podria independitzar-se del petroli rus en qüestió de dies”

El ministre d’Economia i Energia alemany, Robert Habeck, ha declarat aquest dimarts que Alemanya podria ser independent del petroli rus en qüestió de dies i no a la fi d’any, com s’havia afirmat amb anterioritat. Habeck ha indicat que Alemanya ha aconseguit reduir la seva dependència del petroli rus del 35% abans de l’inici de la guerra a Ucraïna a un 12% en l’actualitat, segons ha dit en una compareixença a Varsòvia de la qual es van fer ressò mitjos alemanys. El 12% que queda correspon a les importacions que es realitzen a través d’un oleoducte connectat a la refineria de Schwedt, en l’est del país.

El polític verd ha manifestat l’expectativa que en els pròxims dies sigui possible desenvolupar una alternativa de subministrament a aquest conducte, gestionat per l’empresa estatal russa Rosneft. “Avui puc dir que un embargament s’ha tornat possible per a Alemanya,” ha anunciat Habeck en una compareixença amb la seva homòloga polonesa, Anna Moskwa, en la qual va destacar que la independència del petroli rus està “molt, molt a prop”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia