Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OIEA confirma una radiació elevada a Txernòbil encara que diu que no és perillosa

L’agència nuclear de l’ONU ha aconseguit restablir la connexió de dades amb la seva seu central per controlar remotament els mesuraments

L’OIEA, l’agència nuclear de l’ONU, ha confirmat aquest dijous que els nivells de radiació registrats després del mes d’ocupació militar russa de l’antiga planta nuclear de Txernòbil, al nord d’Ucraïna, són elevats però no perillosos per a la salut. Txernòbil va patir el 26 d’abril de 1986 l’accident nuclear més gran de la història.

Després de tornar d’una visita a Txernòbil, el director general de l’OIEA, Rafael Grossi, ha explicat avui a Viena que la radiació detectada dins de les excavacions de terra fetes pels russos en l’anomenada “zona d’exclusió”, prop de la planta, és sis vegades superior al normal.

No obstant això, aquest nivell de radiació –registrat ahir, dimecres, pels experts de l’OIEA– és tres vegades inferior al límit permès per al personal de la planta, va precisar Grossi. “No tenim cap confirmació sobre una exposició perillosa a radioactivitat”, ha assenyalat el director general de l’OIEA.

El nivell de radioactivitat detectat en les excavacions militars russes va ser l’equivalent a una exposició de 6,5 milisieverts per any, mentre que la permesa per a empleats de plantes nuclears és de 20 milisieverts per any.

Després de la retirada russa de Txernòbil, el passat 31 de març, van sorgir informacions sobre una suposada letal exposició radioactiva per als soldats russos que van estar en la zona d’exclusió. “Mai recomanaria a ningú fer excavacions allí, això va ser segons sembla una instrucció militar. Però no és un lloc per a fer un pícnic o una excavació”, ha assegurat Grossi.

La missió d’experts de l’OIEA, encapçalada per Grossi, va estar a Ucraïna aquesta setmana per a lliurar instruments de mesurament i per a restablir les connexions telemàtiques entre la planta de Txernòbil i la central de l’OIEA a Viena. “Vam ser allí per a canviar una antena. Des d’aquest matí tornem a rebre informació des del lloc”, ha explicat Grossi, que ve alertant des de l’inici de la guerra sobre els perills nuclears en les zones de combat a Ucraïna.

Després de visitar Txernòbil, que requereix importants treballs de manteniment per a evitar fuites radioactives, Grossi s’ha reunit a Kíiv amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Després de reunir-se amb les autoritats nuclears i polítiques d’Ucraïna, Grossi té previst trobar-se en els pròxims dies i setmanes amb responsables nuclears de Rússia.

Si bé les forces russes han abandonat Txernòbil, continuen ocupant la planta de Zaporíjia, la més gran d’Europa, situada al sud del país, zona envaïda per Rússia des del passat 24 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona