Política

El Parlament insta l’Estat a apujar el dèficit fins a l’1%

Junts, ERC, els comuns i la CUP es fan seves les reivindicacions d’Aragonès per fer front a la crisi dels refugiats

Demana a l’executiu català que acceleri l’empresa energètica pública per frenar els preus

Els grups socis de govern s’han fet seves les reivindicacions de l’executiu i ahir van aprovar amb els vots de la CUP i En Comú Podem una moció d’ERC en què es reclama un cop més al govern de l’Estat que apugi fins a l’1% el sostre de dèficit per tal de fer front a les despeses que comporta l’ajuda a milers d’ucraïnesos que han arribat a Catalunya fugint de la guerra. La resta de partits a la cambra s’han pronunciat en contra d’aquest punt.

A més a més, i després de les moltes queixes d’entitats d’acollida als refugiats que reclamen un mateix tracte per a totes les persones que fugen d’una guerra, la moció també demana en un dels punts que s’estenguin les proteccions de la directiva europea de protecció temporal, la que ha servit per dotar de documentació en temps rècord els refugiats ucraïnesos, a qualsevol persona “d’altres conflictes bèl·lics del voltant del món”. En el text reafirmen, per unanimitat, “el seu compromís i voluntat d’acollida de persones refugiades”, que és “un dels mecanismes més eficients” de què es disposa per “garantir els drets humans”. També va prosperar un altre punt en què s’afirma que “la millor manera de combatre l’autoritarisme és a través del compromís ferm amb els principis democràtics i els drets humans”, especialment “fràgils” en un context de guerra.

El ple també va donar llum verd al punt en què s’exigeix a l’Estat “l’adopció de mecanismes efectius de codecisió” amb la Generalitat en la gestió de les arribades de refugiats, sense distinció del país d’origen, i a no “demorar més” la transferència de les competències en acollida pròpies del govern. Finalment, el ple també va aprovar tornar a reclamar el traspàs de les competències d’asil a la Generalitat.

D’altra banda, i per fer front a l’impacte que la guerra està deixant en el preu i en els serveis dels subministraments energètics, el Parlament també va aprovar una moció que insta a accelerar la posada en marxa d’una empresa energètica pública “productora i distribuïdora”, una llei de transició energètica i un pla territorial d’energies renovables. Així, i davant la situació d’escalada de preus de l’energia i el context d’emergència climàtica, el Parlament considera inajornable el compromís d’aconseguir el 100% d’energies renovables abans del 2050 a Catalunya i cobrir el 50% de la demanda elèctrica a partir de fonts renovables el 2030. En aquest sentit, es va mostrar contrari a models que es basen en les línies de molt alta tensió projectades.

LA FRASE

Demanem a l’Estat que faci coses que aquí no fem. No fem de ploramiques, fem política
Joan Carles Gallego
diputat d’en comú podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia