Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Guterres promet ajuda

El secretari general de les Nacions Unides es reuneix amb Zelenski a Kíiv mentre almenys dos míssils exploten a la capital

El cap de l’ONU diu que fa “tot el possible” per evacuar civils i demana a Rússia que cooperi amb el TPI

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va visitar ahir Ucraïna en un clima enrarit pel malestar que va causar en el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, el fet que es reunís abans amb el líder rus, Vladímir Putin, que amb ell, i per l’explosió de dos míssils a Kíiv mentre els dos líders estaven reunits.

Guterres va afirmar que l’ONU fa “tot el possible” per evacuar els civils de la planta metal·lúrgica d’Azovstal, a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, on hi ha refugiats un miler de civils i uns dos mil soldats ucraïnesos. “Fem tot el possible perquè es faci realitat. La meva primera i única prioritat són les persones que pateixen i que han de ser rescatades”, va dir el secretari general de l’ONU després de reunir-se amb Zelenski.

Guterres va assegurar que havia assolit a Moscou un principi d’acord amb Putin per alleujar la situació de la població civil i va afirmar que l’ONU està “compromesa a l’hora d’ajudar el poble ucraïnès en aquesta dramàtica situació”.

El cap de les Nacions Unides va percebre de primera mà el so ambient de la guerra mentre era amb Zelenski a Kíiv. Segons va confirmar l’alcalde de la capital, Vitali Klitxkó, almenys dos míssils van caure al carrer Tatarskaia de la capital, al districte de Xevxenkivski, un dels quals va impactar en un edifici residencial i va causar diversos ferits. L’altre projectil va caure sobre Artem, una fàbrica de míssils de la ciutat.

Hores abans, Guterres va visitar diverses ciutats on s’han produït matances, com ara Butxa o Irpín, per veure les conseqüències de la invasió russa. Des d’allà, el secretari general de l’ONU va demanar a Rússia que “col·labori” amb el Tribunal Penal Internacional (TPI) per esclarir els fets. “Quan parlem de crims de guerra no podem oblidar que el pitjor dels crims és la guerra en ella mateixa”, va afegir Guterres. En una línia semblant es va expressar el Consell d’Europa, que va demanar que es creï un tribunal especial per jutjar líders russos pels crims comesos a Ucraïna.

Ofensiva al Donbass

Mentrestant, l’exèrcit rus ha intensificat la seva ofensiva per controlar la zona d’Izíum, pròxima al Donbass i fronterera amb Rússia. Segons el comunicat militar ucraïnès, les forces russes han traslladat unitats aerotransportades i fins a 500 unitats d’equip militar a la ciutat d’Izíum per reforçar les seves capacitats ofensives. “Els invasors russos estan augmentant el ritme de l’operació ofensiva. En gairebé totes les direccions, les tropes russes estan intensificant la seva activitat bèl·lica”, va afirmar l’exèrcit ucraïnès.

Ucraïna, per la seva part, ha reforçat la protecció de la frontera amb Moldàvia, després dels incidents a la república secessionista moldava de Transnístria. Les forces de la regió d’Odessa vigilen la frontera estatal amb Moldàvia davant la “sèrie de provocacions russes”, segons Serhí Bratxuk, portaveu de l’administració militar d’Odessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia