Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Rússia respon als atacs fronterers des de territori ucraïnès

Ucraïna espera l’arribada de l’armament compromès pels EUA

Rússia ha respost als atacs fronterers ucraïnesos amb el llançament de míssils contra objectius estratègics a Kíiv i altres parts del país, mentre Ucraïna confia en la ràpida arribada de l’assistència militar promesa pel president dels EUA, Joe Biden.

Per això, les autoritats russes han decidit prolongar fins al 7 de maig el tancament dels onze aeroports que es troben en el sud i el centre de la part europea del país.

L’Exèrcit ucraïnès, segons Moscou, ha atacat de nou territori rus malgrat l’advertiment que aquestes incursions i accions de sabotatge provocarien represàlies russes contra els centres de comandament ucraïnesos.

Un dels objectius ha estat un departament fronterer del Servei Federal de Seguretat (FSB, antic KGB) a la regió de Briansk, limítrofe amb la ucraïnesa Chernígov.

Segons ha explicat en Telegram el governador de la regió, Alexandr Bogomaz, l’atac amb projectils de morter ucraïnesos no ha causat víctimes, al contrari que els atacs efectuats a mitjan abril, que van deixar vuit ferits.

El segon objectiu atribuït als militars ucraïnesos va ser un lloc fronterer situat a la regió de Kursk, veïna de la ucraïnesa de Sumy.

La resposta russa no s’ha fet esperar. Segons les autoritats locals, els guàrdies fronterers russos han contestat a l’atac i han destruït les posicions des de les quals es va llançar el bombardeig. A més, un submarí rus ha llançat diversos míssils de creuer Kalibr contra objectius ucraïnesos des de la mar Negra.

D’acord amb l’agència russa Interfax, aquesta és la primera vegada que Moscou esmenta l’ús d’un submarí per a atacar objectius militars ucraïnesos. Fins al moment només havia informat de l’ús de fragates, avions i sistemes de míssils.

A més, l’aviació russa va destruir el dijous a la tarda “amb míssils de llarg abast d’alta precisió” les instal·lacions d’una empresa de la indústria espacial i de coets Artiom a Kíiv.

La promesa de Biden

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va agrair encaridament als EUA el nou paquet d’ajuda per valor de 33.000 milions de dòlars sol·licitat al Congrés pel cap de la Casa Blanca, Joe Biden. “En particular, es poden assignar més de vint mil milions de dòlars per a defensa”, va destacar Biden: “Avui aquesta ajuda és més necessària que mai”.

Zelenski va dir que espera que “el Congrés secundi ràpidament aquesta sol·licitud d’ajuda al nostre Estat. El president Biden va dir amb raó avui que aquest pas no és barat, però les conseqüències negatives de l’agressió de Rússia contra Ucraïna i contra la democràcia són de tal magnitud per al món sencer que, en comparació amb elles, és necessari aquest suport”.

“Junts, certament podem detenir l’agressió russa i defensar de manera fiable la llibertat a Europa”, va reiterar.

Periodista morta al seu apartament

L’alcalde de Kíiv, Vitaliy Klitschkó, ha informat aquest divendres en el seu compte de Telegram que els equips de rescat continuen inspeccionant les restes que va patir els atacs amb míssils russos i que encara no estava totalment habitat, la qual cosa ha reduït el nombre de víctimes.

Klitschkó ha confirmat la troballa d’un cadàver, la identitat del qual es va conèixer poc després. Es tracta de Vira Hyrych, periodista ucraïnesa que treballava per a un mitjà dels Estats Units, que es trobava al seu apartament en el moment de l’impacte del projectil sobre l’edifici de 25 plantes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona