Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Els EUA fan seguiment de tresors culturals ucraïnesos per a protegir-los de Rússia

El laboratori ha registrat un total de 191 impactes potencials en llocs del patrimoni ucraïnès

L’Institut Smithsonian dels Estats Units, que depèn del govern, fa un seguiment d’uns 26.000 tresors culturals ucraïnesos per a impedir la seva destrucció o robatori per part de Rússia.

“Existeixen precedents” del robatori d’artefactes ucraïnesos, ha explicat aquest divendres el director del Centre de Patrimoni Cultural del Departament d’Estat estatunidenc, Eric Catalfamo, en al·lusió a l’annexió russa de la península de Crimea en 2014.

En una sessió informativa, Catalfamo ha parlat del treball que el Comitè de Coordinació de Patrimoni Cultural, un grup format per membres de diverses agències governamentals dels EUA, realitza per a prevenir i documentar la destrucció de patrimoni en el món.

Aquest dijous, per exemple, el Departament d’Estat va organitzar un diàleg entre professionals ucraïnesos i membres de la comunitat de museus estatunidenc per a escoltar la seva opinió sobre quins són els problemes als quals s’enfronten sobre el terreny.

“El focus està a protegir el patrimoni cultural, les col·leccions i monuments dins d’Ucraïna”, ha detallat la directora de la Iniciativa de Rescat Cultural del Smithsonian, Corine Wegener, en resposta a una pregunta sobre si es planteja el trasllat d’artefactes fora del país.

Wegener ha assegurat que existeix disposició per part dels museus del món, especialment els europeus, per a ajudar a Ucraïna de qualsevol manera possible, però que la decisió ha de ser presa per les autoritats culturals ucraïneses.

“Fins ara no he escoltat cap indici sobre un pla semblant”, ha afirmat la directora de la iniciativa.

Des que va començar la guerra, el laboratori ha registrat un total de 191 impactes potencials en llocs de patrimoni a Ucraïna utilitzant informació de satèl·lit. D’ells, 120 s’han produït en monuments, 58 en temples, deu en museus, dos en centres artístics i un en una excavació arqueològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia