Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Zelenski demana que Albània tanqui els seus ports a les embarcacions russes

El president ucraïnès ha mantingut una sessió telemàtica amb el Parlament albanès

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha sol·licitat aquest dimarts en una intervenció per videoconferència davant el Parlament d’Albània que aquest país mediterrani limiti les relacions comercials amb Rússia, tanqui els seus ports a les seves naus i restringeixi l’arribada als turistes russos.

“Els demano tancar els ports a les naus russes i limitar l’arribada als turistes russos, ja que no se sap qui vindran. Qualssevol d’ells poden ser els assassins de Butxa o els botxins de Mariúpol”, ha declarat Zelenski en el seu missatge virtual de 15 minuts dirigit als legisladors albanesos.

Albània s’ha sumat des de l’inici a les sancions econòmiques internacionals contra Rússia, el que inclou el tancament del seu espai aeri.

El president ucraïnès ha afirmat que “treballant junts amb tots els europeus, podrem detenir aquesta guerra i podem defensar Europa en el futur”.

Zelenski ha posat l’accent que els bancs russos “han de quedar totalment exclosos del sistema bancari internacional, malgrat que això és molt difícil. “Si no es fa avui, demà Rússia ho usarà per a colpejar financerament” a tots els països d’Europa, ha indicat.

El president ucraïnès també ha lamentat que actualment s’estigui discutint el sisè paquet de sancions de la Unió Europea (UE), que “no sembla incloure l’embargament petrolier”.

En la seva intervenció, Zelenski ha descrit les atrocitats de l’Exèrcit rus contra la població del seu país i ha destacat que víctimes d’aquesta guerra són també els 220 nens morts i 406 ferits.

Des de l’inici de la guerra el 24 de febrer, no “hem tingut ni un dia tranquil i pacífic”, ha destacat el president recordant que els russos no han cessat el foc ni durant la Pasqua ortodoxa, ni durant el mes de Ramadà.

A la ciutat de Khàrkiv, la cinquena part de les cases estan destruïdes pels bombardejos de l’Exèrcit rus, mentre que Mariúpol, una ciutat de mig milió d’habitants, està totalment arrasada i cremada, ha explicat.

Zelenski també ha denunciat el terrorisme rus, les massacres, tortures, assassinats de la població civil i les deportacions forçades, mentre va agrair a la seva nació per lluitar contra aquesta tirania.

El president ucraïnès ha agraït el suport d’Albània, com a membre de l’OTAN, i les seves iniciatives contra Rússia en l’Organització de les Nacions Unides.

El primer ministre albanès, Edi Rama, ha manifestat en nom dels albanesos el seu suport, respecte i l’amistat pel poble i el govern d’Ucraïna i ha qualificat la resistència contra l’agressió russa d’un “servei preciós al món democràtic, fins ahir adormit”. Segons Rama, Albània assistirà a la reunió dels donants que se celebrarà el 5 de maig a Polònia i en la qual oferirà la seva “ajuda modesta”.

A Albània han arribat centenars de ciutadans ucraïnesos, que abans de la guerra solien venir al petit país balcànic com a turistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia