Política

País basc

Obliguen la mare de Joxi Zabala a pagar les costes per un recurs al TC

L’Audiencia Nacional espanyola exigeix a Felipa Artano 9.256 euros

El seu fill va ser assassinat pels GAL el 1983

L’Audiencia Nacional espanyola demana a Felipa Artano Sagastume, de 91 anys i mare del jove Joxi Zabala, assassinat pels GAL el 1983, el pagament de 9.252,06 euros en concepte de costes per un recurs presentat davant el Tribunal Constitucional contra la decisió del Ministeri de l’Interior que la família del jove mort no rebés la indemnització complementària prevista en la llei de víctimes del terrorisme, informaven ahir diversos mitjans bascos. La família del jove assassinat va al·legar que la decisió vulnerava la presumpció d’innocència, ja que mai va quedar demostrat que el jove fos membre d’ETA. Tot i això, el Constitucional va avalar la decisió del govern espanyol i ara l’Audiencia Nacional exigeix a la mare de Zabala que pagui les costes del recurs. Una interlocutòria emesa per la sala del contenciós administratiu de l’Audiencia Nacional i firmada per la lletrada Elena Oca de Zayas assenyala que “d’acord amb l’article 241 i ss. de la llei d’enjudiciament civil, i en no haver estat impugnada la taxació de costes practicada en data de 30 de març del 2022 per cap de les parts, procedeix a aprovar-la sense més tràmits”.

Pili Zabala, germana de Joxi Zabala, no s’explica tanta injustícia i qualificava de “despropòsit” que els facin pagar les costes quan els han deixat sense “el que més estimen”, en declaracions recollides per diversos mitjans bascos.

Joxi Zabala, natural de Tolosa (Guipúscoa) tenia 21 anys quan els GAL el van segrestar i matar juntament amb Joxean Lasa. Els dos joves van ser segrestats a Baiona (País Basc del Nord), on s’havien refugiat i on havien demanat asil polític. Van ser traslladats a la caserna d’Intxaurrondo (Guipúscoa), on van ser torturats. Més tard van ser traslladats a Busot (Alacant), on després de fer-los cavar la fossa els van matar de dos trets al cap i van ser enterrats i coberts amb cal viva. Els cossos sense vida dels dos joves no van ser trobats fins gairebé dos anys més tard de la seva desaparició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES