Política

Els talibans obliguen les afganeses a tornar a fer servir el burca en públic

Les amenacen de detenir el parent masculí més proper en cas que no es tapin tot el cos

El règim endureix les restriccions a les llibertats de les dones

Nova retallada de drets a les dones afganeses des que els talibans van recuperar el control del país, a l’agost. Després d’haver deixat d’entregar permisos de conduir a les dones i d’haver impedit a les adolescents tornar a l’institut, a partir d’ara les dones afganeses hauran d’utilitzar el burca en l’espai públic.

Els talibans va recuperar el poder de l’Afganistan fa deu mesos prometent un govern més respectuós amb els drets de les dones que en la seva etapa anterior al capdavant del país, entre el 1996 i el 2001, marcada per les múltiples violacions dels drets humans.

Però quan encara no fa ni un any des que han assolit el control del país, el règim talibà ha imposat dures restriccions a les dones a les quals ahir es va afegir la de dur burca en espais públics. El líder suprem de l’Afganistan i cap talibà, Hibatullah Akhundzada, va informar de l’aprovació d’un sever codi de vestimenta per a les dones i nenes quan aquestes es trobin en espais públics o fins i tot a casa seva en presència d’homes aliens a la família. “Tot i que el 99% de les dones afganeses ja usen hijab, la resta també hauria d’usar-lo i no hi ha excuses per a elles”, va informar el Ministeri de Propagació de la Virtut i Prevenció del Vici en un decret públic. El document concreta que amb hijab fa referència a totes aquelles peces de roba que cobreixen tot el cos, i que en aquest cas el burca és la millor versió de totes”. El règim talibà descriu el decret com una recomanació, però el document explica els passos que se seguiran en cas de no complir-se.

En cas que les dones no respectin el nou codi de vestimenta, les forces de seguretat n’informaran el tutor o membre masculí de la família i, si continuen sense acatar l’ordre, aquest podria ser detingut durant tres dies i dut a judici perquè li sigui imposat el càstig corresponent.

El decret també estableix que les dones que “treballen amb l’Emirat Islàmic en departaments destacats i no utilitzin hijab, seran acomiadades de la feina”, de la mateixa manera que “si la filla o esposa d’un funcionari del govern no usa hijab” també serà suspès.

Des del retorn al poder dels talibans a l’Afganistan, l’agost passat, les dones han vist com els seus drets s’han anat reduint amb la imposició de cada vegada més restriccions com ara la prohibició a les dones viatjar sense vel i sense un acompanyant masculí en trajectes llargs i va establir la segregació per sexes en llocs públics. El nou govern també ha establert la segregació per sexes en llocs públics. El març passat, les autoritats de l’autoproclamat emirat islàmic van incomplir la promesa de permetre a les nenes el seu el retorn a les aules de secundària, que estava previst per la primavera, i van ordenar que les escoles seguissin tancades només unes hores després d’haver anunciat la seva reobertura. Aquestes retallades de drets, darrere les quals hi ha el totpoderós Ministeri de Propagació de la Virtut i Prevenció del Vici, han provocat petites protestes, tot i que els seus impulsors han estat detinguts i el règim les ha reprimit amb duresa en no ser autoritzades. Malgrat que quan van arribar al poder es van comprometre a respectar els drets de les dones per poder obtenir el reconeixement internacional, la realitat que viuen les dones i nenes afganeses es cada vegada més semblant a l’època del primer règim dels talibans, quan van ser recloses a casa, sense possibilitat d’estudiar ni treballar. En els vint anys transcorreguts des del primer règim talibà i l’actual, les nenes afganeses van poder tornar a les aules i les dones van poder treballar en tots els sectors del país, tot i que el país va continuar sent socialment conservador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur