Política

El Consell per la República nomena nou delegats exteriors per treballar per la independència de manera “desacomplexada”

Comín assegura que és un pas “decisiu” en l’establiment del “front diplomàtic” de l’organització

Quatre representants seran a països europeus, tres al continent americà i dos a Israel i Nova Zelanda

El Consell per la República (CxRep) ha nomenat els primers nou delegats exteriors: quatre representants al continent europeu, tres a l’americà i dos més a Israel i Nova Zelanda, respectivament.

En una atenció als mitjans abans de la reunió amb els delegats exteriors, el vicepresident del Consell per la República, Toni Comín, ha assegurat que es tracta d’un pas “decisiu” en l’establiment de la xarxa diplomàtica de l’organització.

Comín ha remarcat que els delegats del Consell treballaran de manera “desacomplexada” per la independència. Una cosa, ha dit, que no poden fer els delegats del govern. “Potser els agradaria fer-ho, però no ho poden fer” perquè estan “limitats” pel marc autonòmic, ha assegurat el també eurodiputat de Junts.

“Si alguna conselleria està limitada en l’acció política és la d’Acció Exterior. Això vol dir que els delegats no tenen tota la llibertat d’acció que voldríem totes les persones que treballem per la culminació del procés d’independència”, ha argumentat.

Per contra, Comín ha afirmat que el CxRep és una “institució desacomplexada” on “la divisió de funcions i complementarietat és molt clara”.

Segons ell, el nomenament d’aquests delegats reforça el “front diplomàtic internacional” del Consell. “És un pas gens menor. Els delegats tenen perfils molt potents”, ha subratllat.


Els nou primers delegats
Els primers delegats el Consell per la República s’han anomenat principalment a Europa i els Estats Units. A Europa, els primers delegats exteriors seran a Londres, Dublín, Frankfurt i Luxemburg.

Pau Figueras, doctor en Física i catedràtic de matemàtiques aplicades i física teòrica a la Queen Mary University de Londres, ocuparà el càrrec a Londres; Mai Santamaria, llicenciada en finances per Chartered Accountant Ireland, Dublin City University i University of Limerick, a Dublín; Axel Schönberger, el cofundador de Zeitschrift für Katalanistik i traductor de diverses novel·les del català a l’alemany, a Frankfurt; i Adrià Muñoz, professional del protocol, diplomàcia i hostaleria, a Luxemburg.

Al continent americà, l’activista independentista Ignasi Vich serà el delegat exterior a Costa Rica; Thomas Harrington, professor emèrit d’Estudis Hispànics al Trinity College de Hartford especialitzat en moviments ibèrics d’identitat nacional i cultura catalana contemporània, a Nova York, i la productora i antropòloga Carina Portillo, a Los Angeles.

La científica Aurora Campo serà la delegada exterior del CxRep a Tel Aviv i Josefina Bieto, llicenciada en Ciències Econòmiques i doctora per la Universitat de Massey, a Nova Zelanda.

A la reunió amb els delegats també hi ha assistit el president del Consell, Carles Puigdemont, i set dels nou delegats. Els altres dos hi han participat de manera telemàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia