Política

xina

Xi demana a Macron que França promogui una “percepció correcta” de la Xina a la UE

El president xinès demana que s’eviti una confrontació entre blocs

Espera que Macron jugui un paper favorable en el desenvolupament de les relacions Xina-EU

El president xinès, Xi Jinping, ha demanat avui al recentment reelegit mandatari francès, Emmanuel Macron, que el seu país promogui davant la Unió Europea (UE) una “percepció correcta” de la Xina i que s’eviti la confrontació entre blocs, que suposa una amenaça cada vegada major a la seguretat i estabilitat globals.

En una conversa telefònica, la primera des de la reelecció de Macron l’abril passat, Xi ha fet arribar al seu homòleg el seu desig que França “incentivi a la UE una percepció correcta de la Xina i que es treballi en la mateixa direcció, manejant les diferències i construint sobre interessos comuns per a una major cooperació comercial i sobre desenvolupament ‘verd’ i digital”.

Segons un comunicat difós pel Ministeri xinès d’Exteriors, Xi Jinping també ha manifestat a Macron la seva esperança en què França jugui un paper positiu en el desenvolupament de les relacions Xina-UE com a país que ocupa en l’actualitat la presidència rotatòria del bloc europeu.

Els presidents han parlat també de la situació a Ucraïna i han coincidit, segons la nota oficial, que s’ha de donar suport a la via de la pau a través de les negociacions.

Xi ha reiterat que la Xina “treballa a la seva manera” per a promoure les converses de pau i que el seu país recolza als països europeus perquè mantinguin la seguretat d’Europa “en les seves pròpies mans”.

Macron, sempre segons la versió de les autoritats xineses, ha destacat les “moltes qüestions en les quals coincideixen” el seu país i el gegant asiàtic respecte a Ucraïna i ha afirmat que França està llesta per a augmentar la coordinació i cooperació amb la Xina a nivell tant bilateral com multilateral.

El president xinès va sol·licitar així mateix al seu col·lega francès mecanismes de diàleg per a identificar les prioritats de cooperació bilateral en el lustre vinent i ha proposat augmentar-la en àrees com la intel·ligència artificial i les energies netes, a més d’ampliar-la en matèria espacial, d’energia nuclear amb usos civils i d’aviació.

L’última conversa entre els presidents xinès i francès va tenir lloc a principis de març passat durant una videoconferència en la qual també va participar el canceller alemany, Olaf Scholz, i que va estar centrada en la guerra a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia