Política

Suècia

Suècia i el Regne Unit signen un acord de garanties de seguretat mútues

Johnson viatjarà ara a Hèlsinki amb la voluntat de firmar un acord similar amb la primera ministra finlandesa, Sanna Marin

Els primers ministres britànic, Boris Johnson, i sueca, Magdalena Andersson, han signat aquest dimecres una declaració de garanties de seguretat mútues que inclou suport militar, mentre Suècia ultima el procés per a decidir si sol·licita la seva entrada en l’OTAN.

L’acord inclou un compromís d’ajuda en cas de crisi o d’atac bèl·lic, a més de major cooperació en àrees com a intel·ligència militar, tecnologia, compra d’armament o maniobres militars.

“Dependrà del que Suècia sol·liciti. Però si Suècia és atacada i ens demana suport, li ho donarem”, ha afirmat Johnson en roda de premsa conjunta a Harpsund, a l’oest d’Estocolm.

Johnson ha qualificat l’acord de “pedra fonamental” en el desenvolupament de la relació entre tots dos països i ha ressaltat que el suport a Suècia no està vinculat a la decisió que aquest país prengui sobre l’Aliança. “Ens sentim més segurs amb aquesta declaració, independentment de quina decisió prenguem”, ha afirmat Andersson, qui ha destacat el compromís del Regne Unit amb la seguretat en el nord d’Europa.

El Regne Unit lidera des de fa una mica més d’un lustre la denominada Força Expedicionària Comuna (JEF), que inclou a Suècia, Finlàndia i set països del nord d’Europa membres de l’OTAN, entre ells Dinamarca, amb el qual va signar fa dos mesos un acord per a estrènyer la col·laboració en defensa.

El primer ministre britànic continuarà viatge avui a Hèlsinki, on es reunirà amb la primera ministra finlandesa, Sanna Marin, i on espera firmar un altre acord de seguretat similar, abans que aquest país prengui també una decisió sobre el seu possible ingrés en l’OTAN.

Tant Suècia com Finlàndia mantenen des de fa anys la seva condició d’aliats però no membres de l’Aliança, encara que la invasió russa d’Ucraïna ha provocat un gir en la posició de tots dos, que podria culminar amb el seu ingrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona