Política

El Sinn Féin troba inacceptable que l’unionisme bloquegi el govern

El DUP considera rebutjar aquest divendres l’elecció d’un nou president a l’Assemblea de Stormont

El Sinn Féin, guanyador per primera vegada de les eleccions a Irlanda del Nord, va assegurar ahir que el Partit Democràtic Unionista (DUP), que va quedar segon els comicis celebrats dijous passat, no pot castigar els nord-irlandesos refusant de formar un govern de poder compartit.

El líder del DUP, Jeffrey Donaldson, va reiterar ahir que la seva formació considera rebutjar aquest divendres l’elecció d’un nou president a l’Assemblea de Stormont (Belfast), un procés que necessita el consens del bloc unionista i republicà a la cambra, segons estableixen els Acords de Pau de Divendres Sant de 1998.

Aquest seria el primer pas perquè els dos grans partits presentin després els seus candidats als càrrecs de primer ministre i viceprimer ministre, així com la resta de membres del futur executiu nord-irlandès d’acord amb els resultats dels comicis celebrats dijous passat.

“No és bo per a la gent d’aquí que el DUP tinguin segrestada la societat, que la castigui impedint el nomenament d’un president –el de l’Assemblea– i d’un govern que pot respondre a les preocupacions dels ciutadans”, va declarar la vicepresidenta del Sinn Féin, Michelle O’Neill, després de reunir-se a Belfast amb el ministre irlandès d’Afers Estrangers, Simon Coveney.

La líder de la formació republicana a Irlanda del Nord, candidata a primera ministra, va qualificar “d’inacceptable” la posició de Donaldson, qui va insistir que no tornarà a l’executiu si les converses que mantenen Londres i Brussel·les no desemboquen en la eliminació de parts substancials del protocol del Brexit per a Irlanda del Nord. “Estic esperant a veure que diu el govern del Regne Unit, aquesta és ara la prioritat per assegurar-nos que el que digui ens portarà a la direcció correcta”, va dir el dirigent unionista a l’emissora BBC Ulster.

Donaldson vol que Londres digui de manera clara que està disposada a prendre decisions unilaterals sobre el protocol si no hi ha avenços significatius en les negociacions. De moment el dirigent del DUP ja ha dit que no abandonarà el seu escó al Parlament britànic per assumir el de diputat electe a Belfast –tots dos càrrecs son incompatibles– fins que no es resolgui aquest tema, la qual cosa suggereix, segons els experts, que la paràlisi va per llarg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia