Política

estat francès

França retira als familiars dels diplomàtics de la seva ambaixada a Haití

La mesura té a veure amb l’escalada de violència entre bandes de joves a la capital

França ha ordenat retirar als familiars dels diplomàtics de la seva ambaixada a Haití a causa de l’onada de violència que travessa aquest país, segons ha informat Efe una font consular.

El Govern francès també va decidir tancar el Liceu Francès a Port-au-Prince per la inseguretat, ha agregat la font, que va requerir romandre en l’anonimat.

L’ambaixada francesa ha rebutjat fer declaracions oficials, en resposta a preguntes d’Efe sobre la retirada dels familiars dels diplomàtics destinats al país; mentre que el Liceu Francès també ha declinat respondre a les preguntes d’Efe, sense aclarir si roman obert.

La violència s’ha empitjorat en les últimes setmanes en la capital haitiana, amb l’esclat d’una guerra entre dues colles pel control de diverses barriades en el nord de Port-au-Prince.

Els conflictes, que van començar el passat 24 d’abril entre les bandes 400 Mawozo i Chen Mechan, han causat la mort d’almenys 75 civils, segons càlculs oferts per l’ONU la setmana passada.

La Xarxa Nacional de Defensa de Drets Humans d’Haití (Rnddh), una ONG especialitzada a acompanyar casos de violència, va informar aquest dimarts que ha comptabilitzat 148 assassinats i desenes de ferits.

L’ONU ha denunciat que els integrants de les bandes han actuat amb extrema violència i han recorregut a actes de violència sexual, incloent-hi casos de violacions col·lectives de nens de 10 anys, pràctiques dutes a terme per a sembrar el terror en les zones controlades per les bandes rivals.

A causa dels enfrontaments, almenys 9.000 persones han abandonat les seves llars, per a refugiar-se en escoles o en places públiques en zones més segures de Port-au-Prince, o en altres ciutats de l’interior d’Haití.

Les colles han proliferat en els últims anys a Haití i han pres el control d’extenses barriades, on imposen la seva llei i impunement cometen assassinats, violacions i altres delictes, davant la inacció de les autoritats.

Haití travessa una greu crisi política, econòmica i social que s’ha agreujat especialment a partir de l’assassinat del president Jovenel Moise, el juliol de 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia