Política

Les forces russes intensifiquen els atacs a l’est d’Ucraïna

Tres mesos després d’haver-se assegut a negociar, Moscou i Kíiv estan més lluny que mai

Macron i Scholz reclamen a Putin un alto el foc immediat, la retirada de tropes i converses directes amb Zelenski

Tres mesos després de les primeres negociacions entre Ucraïna i Rússia, les posicions de les parts estan més allunyades que mai i es registra la pitjor escalada militar al Donbass des de l’inici de la guerra. “A un bàrbar només se’l pot aturar per la força”, va dir ahir el cap de l’equip negociador ucraïnès, Mikhailo Podoliak, present en les converses des de la primera reunió, el 28 de febrer a Minsk.

Podoliak va assegurar que Ucraïna lluitarà contra Rússia “fins al final” perquè no té “altres opcions”. Rússia i Ucraïna es culpen mútuament del bloqueig de les converses en haver-se celebrat l’última reunió a final de març. Actualment, Moscou insta Kíiv a acceptar “la situació real” en el terreny, fet que implicaria, possiblement, la pèrdua de control sobre part dels territoris de l’est i el sud del país.

Mentrestant, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, assegura que els qui recomanen a Ucraïna “cedir alguna cosa” a Rússia a canvi d’una “il·lusió de la pau”, no pensen realment en les persones que es veurien afectades per la decisió. Amb les negociacions estancades, s’està intensificant l’ofensiva russa a l’est d’Ucraïna, on les tropes russes han guanyat més terreny aquesta setmana que durant tot el mes al Donbass.

Ahir, l’exèrcit rus va confirmar que s’ha apoderat de Liman, un important nus ferroviari a l’est, clau per a l’avenç de les tropes russes en direcció a Sloviansk i Kramatorsk. D’altra banda, la viceministra de Defensa ucraïnesa, Hanna Maliar, va assegurar que els combats a Liman continuen, motiu pel qual no es pot afirmar que la localitat hagi caigut en mans russes.

En el 94è dia de guerra, Rússia va continuar estrenyent el setge al voltant de l’estratègica Severodonetsk, a la regió de Lugansk, on Kíiv controla un escàs 5% del territori, segons el governador local, Serhii Gaidai. Alhora va informar que les seves tropes havien aconseguit repel·lir un atac de les forces russes contra la ciutat, forçant-les a retirar-se. “Els russos es van replegar a les seves posicions anteriors”, va escriure Gaidai al compte de Telegram.

Tot i les advertències dels funcionaris russos contra el subministrament d’armament occidental a Ucraïna, Kíiv va començar a rebre ahir míssils Harpoon de Dinamarca i obusos autopropulsats dels EUA, va informar el Ministeri de Defensa ucraïnès.

L’enviament d’armament occidental va ser també un dels temes tractats ahir en una conversa telefònica entre els líders de Rússia, Alemanya i França. El president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, van instar el líder rus, Vladímir Putin, a negociar una solució a la guerra amb Kíiv. Fonts del govern francès, van indicar que en la conversa a tres bandes, els dirigents d’Alemanya i França van reclamar a Putin un alto el foc immediat, la retirada de les tropes i que accepti negociar directament amb Zelenski, “el més aviat millor”. A més, l’eix francoalemany, va insistir en la urgència d’aixecar el bloqueig d’Odessa per permetre l’exportació de cereals pel mar Negre i evitar una crisi alimentària global. És poc probable que Putin faci cas a les demandes; en canvi el dirigent rus va avisar Macron i Scholz que el lliurament d’armes occidentals a Ucraïna és “perillós” i es corre el risc de desestabilitzar la situació, segons una nota del Kremlin.

Arriba el primer vaixell al port de Mariúpol des de l’entrada de Rússia

El primer vaixell de càrrega rus va arribar ahir al port de Mariúpol des que Rússia va culminar la presa de la ciutat ucraïnesa, va informar l’agència russa TASS. El vaixell carregava 2.700 tones de metall amb destinació a la localitat russa de Rostov del Don, va detallar la mateixa font. La defensora dels Drets Humans d’Ucraïna, Liudmila Denisova, va declarar aquest viatge com un “saqueig en un territori ocupat temporalment”.

El Kremlin elimina el límit d’edat per servir a l’exèrcit

El president rus, Vladímir Putin, va signar ahir la llei que elimina el límit d’edat per entrar a l’exèrcit de 18 a 40 anys per als russos i de 18 a 30 per als estrangers. Ara s’obre la porta a persones de fins a 65 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona