Política

El TS ignora Estrasburg en l’afer Atristain

Rebutja revisar la condemna de 17 anys imposada al basc tot i la sentència del TEDH

Xabier Atristain, condemnat el 2013 a 17 anys de presó per pertinença a ETA i en llibertat provisional des del febrer arran d’una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que assenyalava que no va tenir un judici just, va ser detingut ahir i empresonat de nou per ordre de l’Audiencia Nacional. L’arrest va arribar l’endemà que el Tribunal Suprem espanyol rebutgés revisar-li la pena malgrat la sentència del TEDH, que sosté que es va vulnerar el dret d’Atristain a un procés amb totes les garanties. El tribunal amb seu a Estrasburg va condemnar Espanya per no haver-li permès triar advocat quan el 2010 estava detingut en règim d’incomunicació. Atristain va tornar ahir a la presó de Martutene després que efectius de l’Ertzaintza el detinguessin a la capital guipuscoana.

El TEDH va dictaminar que el fet de no permetre a Atristain elegir advocat va poder impactar en la seva confessió inicial i en el judici posterior, i va condemnar Espanya a indemnitzar-lo amb 12.000 euros per danys morals i amb 8.000 en concepte de despeses i honoraris. Atristain va presentar llavors un recurs de revisió davant del Suprem per anul·lar la seva condemna.

No obstant això, la sala penal del Suprem va considerar que, encara que es prescindís de les confessions fetes en règim d’incomunicació, hi ha altres proves que porten a la mateixa conclusió de responsabilitat sobre els fets que fonamenten la seva condemna. Per tant, hi afegeixen, no hi ha cap motiu per a la revisió de la sentència, ferma en aquest cas. Atristain pot recórrer al Constitucional.

El partit Sortu, integrat en la coalició EH Bildu, va qualificar la decisió de l’alt tribunal d’“autèntic escàndol sense precedents”, ja que “ofereix una impunitat absoluta a les vulneracions de drets humans emprades per l’Estat espanyol contra l’independentisme basc”. La formació lamenta que, “en lloc de buscar una solució raonable a l’afer dels presos, basada en la justícia, l’Estat «profund» opti per fugir cap endavant i aprofundeixi la vulneració de drets d’Atristain, mirant de tancar la finestra d’oportunitat que va obrir Estrasburg per donar una sortida justa i lògica a aquesta qüestió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia