Política

unió europea

Von der Leyen anuncia el desbloqueig de fons a Polònia amb condicions

La transferència dels diners estarà limitada pel respecte a la independència judicial

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dijous a Varsòvia el desbloqueig, condicionat al compliment de reformes judicials, dels fons europeus per al pla de recuperació postpandèmia de Polònia.

Aquesta decisió, llargament esperada per Varsòvia, ha estat retardada durant més d’un any a causa de la reforma judicial empresa pel govern ultraconservador polonès i que, segons Brussel·les, és incompatible amb la independència judicial i lesiona l’estat de dret.

“La UE seguirà atentament l’evolució de les reformes poloneses en tres punts: liquidació de la Cambra Disciplinària, readmissió de jutges destituïts i reforma del sistema judicial”, ha advertit Von der Leyen en anunciar el desbloqueig dels diners europeus a Polònia en al·lusió a aquests polèmics aspectes dels canvis en la Justícia del país aprovats per Varsòvia.

En una compareixença conjunta davant la premsa a Varsòvia, Von der Leyen, el president polonès, Andrzej Duda, i el primer ministre, Mateusz Morawiecki, han coincidit a relacionar la decisió amb la solidaritat europea entre Estats i la seva unitat en el suport a Ucraïna, especialment l’acolliment de milions de refugiats ucraïnesos per part de Polònia.

A més, la presidenta de la Comissió ha subratllat la necessitat que Polònia acati les exigències d’independència judicial i respecte a l’estat de dret per a accedir als fons.

A pesar que l’anunci de Von der Leyen ha estat presentat pel govern com “un èxit polonès”, aquest pas no assegura la transferència dels anhelats 35.400 milions d’euros.

En primer lloc, els estats membres de la Unió Europea hauran d’aprovar el 17 de juny a Luxemburg el pressupost polonès i, si els avanços en llibertat judicial que Polònia dugui a terme resulten satisfactoris per a Brussel·les, començarà el desemborsament escalonat dels diners amb l’arribada de la primera part dels fons prevista per al setembre.

La previsió de despeses presentada pel govern de Morawiecki destina un 43% de les inversions al clima i medi ambient i el 20% a la modernització i digitalització de l’administració.

Des de fa mesos, el govern polonès ha caracteritzat com a “històrica” la “transformació” en les infraestructures de tot el país que planeja dur a terme amb aquests fons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia