Política

L’esquerra avança els macronistes i crea el suspens

La coalició de Mélenchon supera lleugerament la plataforma presidencial en la primera volta de les eleccions legislatives

En la segona, Macron no té assegurada una majoria absoluta, ni amb els seus socis de govern

Aquest és el pitjor malson que podia tenir el president reelegit, Emmanuel Macron, la nit de la primera volta de les eleccions legislatives franceses. Segons els sondejos d’ahir a peu d’urna dels mitjans públics, la coalició d’esquerres de Jean-Luc Mélenchon supera lleugerament en vots, amb un 25,6%, la majoria presidencial sota el paraigua Ensemble, que es queda amb un 25,2%. En la segona volta, ja és segur que amb el seu propi partit Macron no arriba a la majoria absoluta. Però és possible que ni tan sols pugui amb els seus actuals socis de govern de centredreta.

“La veritat és que el partit presidencial, a la fi de la primera volta, ha estat batut i derrotat”, va afirmar el líder de la Nova Unió Popular Ecologista i Social (Nupes) durant el seu discurs en un espai prop de la plaça de la República, i de la seu dels insubmisos, i on els periodistes s’amuntegaven intuint aquesta possible sorpresa. “Per primer cop en la V República, un president novament escollit no aconsegueix reunir una majoria en l’elecció legislativa consecutiva”, va prosseguir Mélenchon al costat de representants socialistes, verds i comunistes.

Però queda la segona volta, diumenge que ve, i les projeccions preveuen per a la plataforma de Macron entre 255 i 295 diputats, quan la majoria absoluta és en 289. En el seu cas, la Nupes en tindria entre 150 i 190. Mentre que la dreta parlamentària d’Els Republicans en conservaria entre 50 i 80, amb un 14% aquesta primera volta. Per la seva part, el Reagrupament Nacional de la ultradretana Marine Le Pen pujaria fins a 20-45 escons, amb un 19% aquest diumenge, que se suma al 4% del partit de l’altre ultradretà, Éric Zemmour, eliminat a la seva circumscripció de Sant Tropetz. L’abstenció, alhora, ha batut un rècord enfilant-se al 53%. Davant una situació força incòmoda, la primera ministra nomenada fa just tres setmanes, Élisabeth Borne, que ha passat a la segona volta a la seva circumscripció de Normandia, va fer una crida als abstencionistes a mobilitzar-se per a la plataforma macronista. “Som l’única força política en mesura d’obtenir la majoria a l’Assemblea”, va fer valdre abans d’alertar: “Tenim davant nostre una confusió inèdita als extrems.” A favor seu té que tots els seus ministres que es presentaven han passat. També que la direcció d’Els Republicans fa una crida indirectament a votar els candidats macronistes en els duels entre ultradretans i la coalició d’esquerres.

En canvi, Le Pen, que també passa a la segona volta, no va donar consigna de vot del seu feu del Pas de Calais. “Demano no escollir entre els destructors de dalt i els destructors de baix”, va sentenciar recordant que ha progressat en sis punts respecte al 2017.

L’extrema dreta guanya a la Catalunya del Nord

L’extrema dreta passa a la segona volta de les legislatives franceses a les quatre circumscripcions de la Catalunya del Nord i ho fa guanyant en totes, aprofitant l’impuls dels resultats que va obtenir la seva líder, Marine Le Pen, en les eleccions presidencials del maig. En una circumscripció, l’ultradretà Reagrupament Nacional s’enfrontarà al candidat de l’aliança d’esquerres Nupes, forjada al voltant de la figura de l’insubmís Jean-Luc Mélenchon. En les altres tres, l’extrema dreta disputarà la volta a un candidat macronista, ja que els mélenchonistes no han aconseguit passar per molt poc. Pel que fa a l’abstenció, també ha estat de rècord a la Catalunya del Nord. La taxa ha superat el 50%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia