Política

Referèndum de l'1-O

A judici 4 policies i Roger Español per l’1-O a l’escola Llull

Processen el cap del dispositiu i tres agents per haver colpejat votants i disparat boles de goma desproporcionadament

El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona envia a judici quatre agents de la Policía Nacional per un delicte de lesions per les seves actuacions durant l’1-O a l’escola Ramon Llull de Barcelona, on va perdre l’ull Roger Español. Ell mateix també serà jutjat per atemptat a l’autoritat durant els successos d’aquell matí. Els quatre agents de la Policía Nacional seran processats per haver ordenat una actuació desproporcionada, el cap de dispositiu, i per haver disparat boles de goma o haver donat cops de porra fora del reglament, els altres tres.

Per altra banda, el jutge arxiva la causa contra set agents més que formaven part del dispositiu. La interlocutòria del jutge explica que la Policía Nacional va fer diverses reunions operatives per preparar l’actuació, com a mínim els dies 29 i 30 de setembre abans de la votació. El magistrat recorda que la policia sempre ha d’actuar seguint els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat i evitar qualsevol actuació “abusiva, arbitrària o discriminatòria” ni ha de comportar “violència física o verbal”. A més, la relació amb els ciutadans ha de ser de “tracte correcte i acurat” perquè els han de procurar “auxiliar i protegir”. La interlocutòria també recorda que “només hauran d’utilitzar les armes en les situacions en què existeixi un risc racionalment greu per a la seva vida, la seva integritat física o la de terceres persones, o en aquelles circumstàncies que puguin suposar un greu risc per a la seguretat ciutadana”.

A més, el raonament judicial també recull part del temari de la formació dels agents i recorda que l’ús de la porra és una “tècnica d’intervenció utilitzada per dissoldre una multitud violenta i hostil” i, en cas d’utilitzar-se, sempre s’ha de fer de la manera “que menys perjudiqui els assistents”.

En l’escrit, el jutge relata com en un vídeo es veu clarament que, tot i ser una situació de relativa calma tensa i sense incidents, un agent s’abaixa la visera del casc, s’apropa als votants asseguts al carrer Sardenya i els comença a colpejar amb la porra de dalt cap a baix i, per tant, per sobre de la cintura perquè els votants estaven asseguts –dos comportaments fora de reglament–. Se li van afegir, com a mínim, dos agents més que van fer el mateix.

El magistrat també conclou dels vídeos que es van disparar boles de goma a menys de 25 metres de distància quan no hi havia cap “situació excepcional” d’agressió als agents o perillositat extrema. Una pericial fixa la distància entre Roger Español i l’escopeter que li va buidar l’ull en menys de 15 metres –la distància mínima a què es permet disparar en cas de situació molt excepcional és de 15 metres segons s’ensenya als agents a l’acadèmia.

Per la seva banda, Español és processat perquè, abans que li disparessin la bola de goma que li va causar la pèrdua de l’ull, llança una tanca contra un agent i en colpeja una altra al darrere d’un altre policia en un dels vídeos, tot i que cap de les dues accions va causar ferides als policies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona