Política

Nou intent per exigir responsabilitats a La Moncloa pel Catalangate

Vilagrà demanarà a Bolaños aturar la repressió per desbloquejar les relacions

JxCat lamenta que no els n’informessin i que ERC passi “de taula de diàleg a tauleta”

Segon intent perquè La Moncloa assumeixi responsabilitats pel Catalangate i garanteixi que no es tornarà a produir i que cessarà la repressió. Amb aquest únic punt en l’ordre del dia, que vagi “més enllà de paraules i gestos imperceptibles”, segons va explicar la portaveu del govern, Patrícia Plaja, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, es reunirà avui a la tarda amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, per superar la situació de “bloqueig” de les relacions.

Plaja va deixar clar que “no és una trobada que normalitzi les relacions entre governs”, sinó que ha de servir per reconèixer que “la situació està deteriorada” i buscar com s’hi pot fer front. Ara per ara, l’executiu català manté que no convocarà la bilateral i té poca confiança que es materialitzi la trobada entre presidents ni que es concreti una nova reunió de la taula de diàleg. “Tal com estan les relacions, no sembla possible”, va sentenciar Plaja, que sí que va obrir la porta a la possibilitat que es parli d’inversions.

L’anunci no va caure bé a les files de JxCat, perquè “no es va plantejar en els òrgans de coordinació”, va lamentar el president del grup parlamentari, Albert Batet, recordant que dilluns es van reunir els dos partits. Junts manté que les “relacions amb el govern espanyol continuen congelades”, perquè el PSOE “no ha aclarit” el cas d’espionatge. Batet constatava que, després dels mals resultats a Andalusia, el PSOE té “molta pressa per refer les seves majories parlamentàries”, i va lamentar: “Alguns volen passar de la taula de diàleg a la tauleta, i nosaltres aquí ja no hi cabem.” També va recordar que l’acord d’ERC amb el PSOE “de moment és zero” tant pel que fa a la taula de diàleg com a les infraestructures i a les plataformes digitals en català.

Mentre que el PSC demanava que el govern hi assisteixi amb “actitud constructiva”, deixant de banda “el postureig i l’escenificació”, en paraules de la portaveu parlamentària, Alícia Romero, la CUP censurava que “malauradament a Catalunya sembla que algú confon país amb govern, i govern amb partit, i utilitza tot allò que cal per salvar els mobles al PSOE a canvi de res”. El diputat Xavi Pellicer va demanar saber si la reunió és entre partits o entre governs i va recordar que no tenia sentit reunir-se amb qui no respecta cap acord i espia.

D’altra banda, Junts va anunciar que es querellarà contra l’exlíder del PP Alícia Sánchez-Camacho al Tribunal Suprem –és aforada perquè és senadora– per haver “mentit” en les dues comissions d’investigació al Parlament, del 2015 i el 2017, sobre l’operació Catalunya, presentant-se com a “víctima”, quan les gravacions de les converses amb l’excomissari José Manuel Villarejo demostren que en va ser “impulsora”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia