Política

Regne Unit

Johnson perd els ministres d’Economia i Salut

Rishi Sunak i Sajid Javid deixen el càrrec pels desacords amb el ‘premier’ britànic

El ministre d’Educació, Nadhim Zahawi, agafa la cartera d’Economia i el secretari d’Estat del Gabinet, Steve Barclay, serà el nou titular de Salut

Els ministres d’Economia i Salut del Regne Unit han presentat aquest dimarts la seva dimissió al primer ministre, Boris Johnson.

El titular de la Hisenda (Chancellor of the Exchequer), Rishi Sunak, ha justificat la seva renuncia pels desacords amb Johnson, ja que considera que el premier no compleix els estàndards de conducta i competència que requereix el càrrec. “El públic espera, amb raó, que el govern es realitzi de manera adequada, competent i seriosa, cosa que no passa en l’actualitat”, ha etzibat.

Sunak remarca en la seva carta de renúncia que ha estat “lleial” a Johnson i li ha fet costat en públic fins i tot quan discrepava d’ell en privat. No obstant això, apunta que el primer ministre no estava disposat a prendre “decisions difícils” en l’àmbit econòmic i això els ha abocat a unes discrepàncies per les quals ha optat per dimitir.

La decisió de Sunak s’ha conegut pocs minuts després que el seu col·lega del departament de Salut, Sajid Javid, ha anunciat que deixava el càrrec en “perdre la confiança” en el primer ministre. El responsable de la cartera sanitària ha afirmat que no pot, “en consciència, continuar servint en aquest govern”. “Sóc una persona d’equip per instint, però els ciutadans britànics esperen encertadament que hi hagi integritat al govern”, ha manifestat.

El ministre creu que els problemes que travessa el Partit Conservador “no es resoldran sota el lideratge” de Johnson i admet que ha “perdut la confiança” en ell.

Les dues dimissions afebleixen encara més la posició de Boris Johnson, que fa unes setmanes va superar de forma ajustada una moció de confiança al Parlament en la que part dels diputats conservadors van votar en contra del seu líder. La votació es va fer després dels escàndols que persegueixen Johnson per les festes a Downing Street en ple confinament.

La sortida de dos dels pesos pesants del govern posa en una situació delicada l’executiu, ja que si es produeixen més dimissions, podria caure el govern.

Johnson substitueix els dimissionaris per dos aliats fidels

Agències

El fins ara ministre d’Educació del govern del Regne Unit, Nadhim Zahawi, serà el nou responsable d’Economia en substitució de Rishi Sunak, que aquest dimarts ha presentat la seva renuncia al primer ministre, Boris Johnson.

El fins ara secretari d’Estat del Gabinet, Steve Barclay, agafarà la cartera de Salut que ha deixat vacant Sajid Javid, que també ha dimitit avui.

Johnson substitueix així els dos ministres dimissionaris, que han sortit per sorpresa del govern en desacord amb la gestió del premier, per dos dels seus principals aliats al gabinet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona