Política

nicaragua

Experts de l’ONU critiquen el tancament de 700 ONG a Nicaragua

Les més afectades treballaven pels drets humans o proveïen d’ajuda humanitària i serveis mèdics

Més de 700 organitzacions de la societat civil a Nicaragua han estat clausurades per les autoritats de Nicaragua, 487 d’elles en l’últim mes, segons ha alertat un grup d’experts de Nacions Unides en un comunicat.

En una carta dirigida al govern nicaragüenc els experts de l’ONU han assegurat que la cancel·lació de la personalitat jurídica de centenars d’associacions “representa un clar patró de repressió de l’espai cívic.”

També han afegit que la limitació del dret a la lliure expressió a Nicaragua observada des de la crisi política de 2018 s’ha accelerat amb l’aplicació de la Llei sobre Regulació d’Agents Estrangers i la Llei General de Regulació i Control d’Organismes sense Fins de Lucre que va entrar en vigor recentment.

En particular, aquesta segona llei imposa seriosos obstacles per a aquesta mena d’associacions i limita significativament el finançament extern. “Lamentem veure, novament, l’ús indegut de lleis antiterroristes i antiblanqueig de diners per a restringir innecessària i desproporcionadament les activitats de la societat civil i les llibertats fonamentals”, han dit els experts.

Entre els signants figuren el relator especial de l’ONU sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i associació, Clément Nyaletsossi, i la relatora especial sobre la situació de les persones defensores dels drets humans, Mary La·lor.

Els tancaments han afectat organitzacions de drets humans, incloent-hi aquelles que treballen per als drets de les dones i dels pobles indígenes, a més d’algunes que proveeixen ajuda humanitària i serveis mèdics.

“Aquesta situació tindrà conseqüències encara més devastadores sobre persones i grups en situació de marginalització, que depenen d’aquests serveis per a la seva supervivència”, han conclòs els experts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia